Nagy István elmondta a legfontosabb és legmegnyugtatóbb mondatot

2023.08.11. 20:09
Augusztus 20-a közeledtével Nagy István agrárminiszter mindenkit megnyugtatott, és olyat mondott, aminél saját bevallása szerint sincs megnyugtatóbb.

„Az ország kenyere biztosított, a kenyérgabona már a magtárakban van, és ez a legfontosabb és legmegnyugtatóbb mondata egy agrárminiszternek” – jelentette ki Nagy István pénteken Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Expo és Kelet-magyarországi Agrárfórum megnyitóján, ahol a tárcavezető megragadta az alkalmat arra, hogy részletesen bemutassa, milyen támogatásokat ad a kormány a gazdáknak.

Nagy István szerint a döntéshozók eltökéltséget jól mutatja, hogy a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít.

Kiemelte: 2021-ben és 2022-ben nagyszabású beruházási programokat indítottak, amelyek keretében 1500 milliárd forint forráskerettel hirdettek meg pályázatokat, és ebben az időszakban 11 ezer pályázatra 1445 milliárd forintot meghaladó támogatást fizettek ki.

Említést tett továbbá

  • a kis és közepes üzemmérettel rendelkezők lehetőségeiről,
  • a Vidékfejlesztési Programban meghirdetett, a kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeit stabilizáló beruházási programokról,
  • a fiatal gazdálkodók által igényelhető többlettámogatásokról, valamint
  • a bemutatóüzemek fejlesztéséről.

Végül az agrártárca vezetője kitért az orosz–ukrán háború következtében előállt mezőgazdasági anomáliákra, miszerint az olcsó ukrán gabona elárasztotta az uniós belső piacokat. Jelezte: Magyarországnak a lengyelekkel, a szlovákokkal, a románokkal és a bolgárokkal sikerült elérnie, hogy szeptember 15-ig korlátozzák a térségben az ukrán búza, kukorica, repce- és napraforgómag behozatalát, amit legalább az év végéig fenn kívánnak tartani.

„Ugyanakkor a külföldi magyar nagykövetségek agrár- és külgazdasági attaséi feladatul kapták, hogy széles körben keressenek piacokat a magyar búzának és a magyar méznek” – mondta Nagy István.

Öröm öröm hátán

A fórumon Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke is jelen volt, az eseményen nagyra értékelte a kormány és az agrártárca közötti együttműködést.

Kiss Attila (Fidesz–KDNP), Hajdúböszörmény polgármestere a fórumon örömét fejezte ki amiatt, hogy „rendkívüli az érdeklődés” a legnagyobb nyári rendezvényük, az agrárexpo és a traktorpulling iránt. 

Tiba István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője pedig egy reményt osztott meg, mint mondta, abban bízik, hogy a hajdúböszörményi traktorhúzó megmérettetés bekerülhet az Európa-kupa versenyei közé – írja az MTI.