Orbán Viktor Magyarország születésnapján fogadja Erdogant

2023.08.11. 12:27
Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatásra hívta meg Recep Tayyip Erdogan török államfőt Budapestre, aki elfogadta a meghívást.

A magyar–török csúcstalálkozóra augusztus 20-án kerül sor a Karmelita kolostorban, a megtárgyalandó témák között biztonsági, védelmi ipari és gazdasági ügyek is szerepelnek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

A felek előkészítik a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács következő ülését is, amit az év végén tartanak meg Budapesten.

Mint írtuk, Orbán Viktor májusban gratulált Erdogannak a választási győzelméhez. Elmondta, a török választók döntése, illetve Törökország stabilitása jó hír egész Európának, hiszen a kontinens számos biztonsági kihívással szembesül, ezért szükség van egy erős és megbízható Törökországra. Recep Tayyip Erdogan megköszönte a gratulációt, kifejezte készségét a magyar–török kapcsolatok további fejlesztésére.

Orbán Viktor a magyar–török kapcsolatok erősítésében érdekelt

A kormányfő a márciusban tartott Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján kérte a török elnököt, hogy országa továbbra is legyen megbízható partner a magyar energiabiztonság szempontjából kulcsfontosságú keleti gázszállítások tranzitjában.

Kijelentette, a világgazdaság blokkosodása ellentétes a magyar érdekkel, Magyarország nem a blokkosodásban, hanem a kollektivitásban, az összekötésben látja a jövőt.

Ebben a türk államok kulcsszerepet játszhatnak, hiszen itt együtt vagyunk európai, kaukázusi és közép-ázsiai országok, amelyek a kölcsönös tisztelet alapján kapcsolódnak össze egymással, jó példát adva az egész világnak – fogalmazott a kormányfő korábbi beszédében.

Közölte:  Magyarország támogatja, hogy gazdasági, kereskedelmi és energetikai összeköttetései a türk államokkal új dimenzióba lépjenek. Hangsúlyozta: „Szeretnénk  részt venni minél hamarabb a türk befektetési alapban is, a szükséges pénzügyi eszközeink rendelkezésre állnak”.