Hat százalékos emelést kapnak a tartósan beteg családtagjukat otthon ápolók

2023.08.12. 06:18
Hat százalékos, mindössze havi 2700 forintos emelést kapnak az ápolási díjra a tartósan beteg családtagjukat otthon ápolók. A gondozók már évek óta azért küzdenek, hogy a minimálbérnek megfelelő összeget kapják, de ezt eddig csak a gyereküket ápoló szülőknek adta meg a kormány.

Több mint 30 ezren gondozzák otthon tartósan beteg családtagjukat Magyarországon, akik már évek óta azért küzdenek, hogy a kormány megemelje az ápolási díjat. 

Azt már sikerült elérniük, hogy a gyereküket otthon gondozók a minimálbérnek megfelelő összeget kapják, de akik nem a gyereküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják, a beteg állapotától függően legfeljebb havi bruttó 82 ezer forintot kapnak, de van olyan is, aki csak 45 ezret.

A civilszervezetek petíciót indítottak, hogy ne csak a gyermeküket ápolók kaphassanak legalább minimálbért. Ezt már több mint 18 ezren írták alá. Czirokné Kovács Nóra, a Lépjünk, hogy léphessenek! közhasznú egyesület elnöke szerint „addig kell vinni ezt a küzdelmet, amíg meg nem érti a társadalom, hogy ez munka”.

A Belügyminisztérium még tavasszal azt közölte, a szülőket azért emelték ki, mert ők a gondozás miatt évtizedekig nem tudnak visszalépni a munkaerőpiacra. Most az RTL Híradó kérdésére azzal magyarázták a különbségtételt, hogy az önellátásra képtelen gyerekekről való gondoskodás alapjaiban határozza meg a családok működését.

A minisztérium szerint adatok azt mutatják, hogy a családtag ápolása nem egész életen át tart, és mellette, ha korlátozottan is, de lehet dolgozni.

A Magyar Államkincstár szerint átlagosan 5,2 évig folyósítják az ápolási díjat, az érintettek szerint viszont van, hogy egy szülőt, egy házastársat is évtizedekig kell ápolni.

A belügyminisztérium a csatorna megkeresésére most azt ígérte, hogy 2024. január elsejétől 6 százalékkal emelik az ápolási díj alapösszegét. Ez havi plusz 2700 forintot jelent.