Abrams tankokat szállítottak Budapesten keresztül

2023.08.14. 07:43
A tankokat nagy valószínűséggel Romániába vitték, az ott állomásozó amerikai csapatokhoz, gyakorlatra.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) nem árulta el, hogy hová és milyen célból szállították Magyarországon keresztül azt a 14 darab Abrams M1 típusú tankot, amelyet a Népszava a Ferencvárosi pályaudvaron fotózott le a hétvégén.

A képek alapján elmondható, hogy a nehézpáncélosok az amerikai hadsereg kötelékébe és a NATO koalíciós erőihez tartoznak.

A lap szerint a tankokat Romániába szállították az ott állomásozó amerikai erőkhöz, nagy valószínűséggel gyakorlatra. 

A katonai szövetség a Krím félsziget elleni orosz invázió óta jelentős mértékben megerősítette a szárazföldi erejét az Ukrajnával határos országokban, tehát Romániában is. Az Abrams tankokkal megrakott tehervonatok ritkák Budapesten, de nem egyedi esetről van szó, többször is átutazik az országon hasonló, jellemzően Hollandiából induló szerelvény.

M1 Abrams tankok jelenleg nincsenek az ukrán hadszíntéren, de ez megváltozhat.

Joe Biden amerikai elnök az év elején jelentette be, hogy az Egyesült Államok 31 darabot adna a világ jelenleg legfejlettebb páncélosának tartott Abramsból az ukrán haderőnek.

Eredetileg a legkorszerűbb M1A2-es variánsból kapott volna Ukrajna, ám mint kiderült, több év kellett volna ezek legyártásához, ezért márciusban úgy döntött a Pentagon: azért, hogy felgyorsítsák a fegyverek frontra érkezését, a már rendelkezésére álló, előző generációs M1A1-es típust küldik – írja a lap.

A tankokat először Németországba szállítják, az ukrán katonák ott tanulják meg a használatukat. A tankok az ukrán frontra várhatóan ősszel érkeznek majd meg.

Szárazföldi hadgyakorlatot tartanak

Az Index kérdésére a Honvédelmi Minisztérium illetékese elmondta, hogy az Egyesült Államok szárazföldi ereje gyakorlatot tart, amelynek keretében nehéz fegyverzetet, többek között harckocsikat telepítenek át Európán belül.

A szállítmányok diplomáciai engedéllyel rendelkeztek.