Egységes Diákfront: Félelemmel tölt el, hogy egy olyan irányba megyünk, amibe Oroszország halad

2023.08.14. 19:52
A következő tanévtől elindult kísérleti jelleggel a honvédelmi tantárgy oktatása a középiskolákban, de közel sem akkora elánnal, mint ahogy azt tervezték. A Pedagógusok Szakszervezete szerint 210 diákot tanít majd csupán 7 katona.

Korábban mi is megírtuk: új, honvédelem tantárgy próbaoktatása kezdődik a következő tanévtől.

Júliusban még arról volt szó, hogy 120 intézmény vesz részt a próbaévben, de a Pedagógusok Szakszervezete úgy tudja, hogy a számuk azóta már jelentősen csökkent. 

A rendelet módosítási tervének hatásvizsgálati lapján már csak 210 diák és 7 katona szerepel, úgyhogy a másik dolog, ami biztos, hogy ezzel is a pedagógushiányt próbálják leplezni, merthogy egyáltalán nem szükséges pedagógiai végzettség ahhoz, hogy valaki ezt a tantárgyat a középiskolában oktathassa

– magyarázta az ATV Híradónak Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanító katonai szakértő szerint jó ötlet, hogy a közoktatásban több szó essen a hadászatról, illetve a honvédség feladatairól. 

Volt katonákat lehet erre megmozdítani, akik még mondjuk érzik magukban a tüzet, a lelkesedést, ahhoz, hogy ebbe belevágjanak. Mert egészen egyszerűen, ha ezt az újabb feladatot egy az egyben ráteszik a magyar honvédség tiszti karára és tiszthelyettesi állományára, akkor ők meg fognak szakadni

– vélekedett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen docense.

A tantárgy célja a a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a gyakorlati honvédelmi ismeretekkel és készségekkel rendelkező magyar fiatalok nevelése. A részt vevő intézmények véglegesítése pedig folyamatban van még szerintük.

A fiatalok egy része támogatja, a másik fél tőle

A Fidesz ifjúsági szervezete úgy véli: gyakorlati haszna is lenne a honvédelemnek mint tantárgynak, mert a témakör magába foglalja például az árvízi védekezést vagy egyéb katasztrófahelyzeteket. 

Az Egységes Diákfront viszont attól tart, hogy a fegyverkezelés lesz a tárgy központjában. 

Félelemmel tölt el minket az, hogy egy olyan irányba megyünk, amibe Oroszország halad, ahol azt lehet látni, hogy velünk egyidős gyerekek időre szerelik szét a Kalasnyikovokat

– mondta híradónknak Perlaki-Borsos Noel elnökségi tag.