Fontos változás jöhet a Paks II. programban

2023.08.14. 16:18
Az új atomerőmű két új blokkjához szükség van egy résfal elkészítéséhez, amire plusz egy évet kaptak az Országos Atomenergiai Hivataltól.

Az Index információi szerint a nap 24 órájában – két műszakban, 12 órás váltásban –, két speciális géppel épül a résfal az új blokkok területén.

A résfal egy 2,5 kilométer kerületű, 1 méter vastagságú vízzáró fal, amely függönyként öleli körül az új atomerőmű blokkjait.

A legmélyebb részeken a 32 métert is eléri. A fal feladata egyrészt az lesz, hogy biztosítsa a talajvíz ellenőrzött és minimális mértékű bejutását a munkagödörbe, másrészt, hogy megakadályozza a résfalon kívüli talajvíz szintjének csökkenését. Ez utóbbi, a paksi atomerőmű már üzemelő négy blokkjának tekintetében kiemelten fontos feltétel.

A projekt hosszabbítását a Paks II. Zrt. kérte még július 13-án. A Világgazdaság értesülései szerint a hosszabbításra azért volt szükség, mert a blokkok létesítési engedélye késett, így a talajkitermelés sem kezdődhetett el a tervezett időben. Az Országos Atomenergiai Hivatal hangsúlyozta, 

a hosszabbításra annak ellenére volt szükség, hogy a jogszabályok szerint a talajelőkészítés és a résfalazás megkezdésének nem volt feltétele a létesítési engedély megszerzése.

Aszódi Attila, a nukleáris ügyek szakértője úgy vélekedett az ATV-nek nyilatkozva, hogy ez a módosítás nem feltétlenül jelenti a projekt csúszását (ugyanezt emelte ki az Index informátora is).

Önmagában az, hogy ez a résfalazási munka megindul, egy nagyon fontos tevékenység, hiszen eddig az ötös blokknak a munkagödre a mínusz 5 méteres szintig volt kialakítva, és ahhoz, hogy tovább lehessen a munkagödörben haladni lefelé, mélyebbre lehessen menni a munkagödörben, már kell ez a résfalazás. Tehát ez egy igazi érdemi előrelépés a műszaki kivitelezésben

– fogalmazott a szakértő.

Az Index iparági forrásból úgy értesült, valójában nem a résfalazási engedély került meghosszabbításra, hanem egy földmunka engedélye. Ez öt méter talajkiemelési tevékenységet takar, amely 90-95 százalékban már megvalósult.

Az ellenzék kételkedik a kormány igazában

Kanász Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselője szerint helyettesíthető lenne megújuló energiával a most használatban lévő nukleáris energia. Ezzel Aszódi Attila nem értett egyet. 

Az LMP-s politikus úgy fogalmazott, „ki lehet egyensúlyozni azt, amikor nem fúj a szél és nem fúj a nap. Hazug érvelés, amivel a kormány előáll, ezekre már bőven vannak megoldások”.

A Párbeszéd egyenesen kétségbe vonta, hogy Paks II. valaha is megvalósuljon. Jávor Benedek, a párt európai parlamenti képviselője nem tartotta megfelelőnek a jelenlegi geopolitikai helyzetet az atomerőmű megépüléséhez. 

A jelenlegi geopolitikai helyzetben, az ukrajnai háború közepette azzal a rendkívül gyenge menedzsmentteljesítménnyel, amit a Paks II. projektcégnek vezetése az elmúlt kilenc évben ebben a projektben felmutatott, nagyon kétséges, hogy valaha is képesek lesznek ezt a projektet a megvalósulásig végig vinni

– vélekedett a politikus.

A résfalazási munkák folyamatát itt tudja megtekinteni.