Különleges maradványokat tártak fel a Somogy vármegyei régészek

2023.08.14. 14:21
Egy Árpád-kori templomot és sírokat is feltártak a régészek Iharosberényben az elmúlt héten. A Rippl-Rónai Múzeum munkatársai értékes használati tárgyakat is találtak a maradványok között.

A középkori templomot 2018-ban terepbejárással és georadaros vizsgálattal találták meg a Rippl-Rónai Múzeum régészei. Egy évvel később már megkezdődhettek az ásatások, amit idén folytattak tovább – számolt be a Somogy vármegyei hírportál.

A kutatásokból kiderült, hogy az egykori templom a török hódoltság idején sérült meg. Az építőanyagok egy részét az idő elteltével elhordták, de az alap­árkokat így is sikerült beazonosítaniuk a régészeknek.

Sikerült egy korábbi, Árpád-kori templom maradványait megtalálni, amely döngölt anyagba rakott téglából épült, valamint a templom belsejében lévő sírok felét kibontottuk 

– idézte fel a lapnak Molnár István, az ásatás vezetője.

Megjegyezte, hogy a korai templomhoz egy sekrestye is tartozott, majd a 14. században egy új, közel harmincméteres gótikus templom épült a helyére.  A mellékoltárok helyét, a diadalív alapozását is azonosították a régészek.

Hozzátette, hogy a szűk templomkertben 20-30 keresztény sírt is feltártak, ami viszonylag soknak számít.  

Az árpád-kori templom maradványai mellett értékes használati tárgyak is előkerültek.

Az ásatáskor többek között pártamaradványt, övveretet, érméket, gombokat és egy olvasó keresztjét is megtalálták. A múzeum régésze szerint az iharosberényi maradványok feltárása azért is nagy öröm számukra, mert a török hódoltság idején rengeteg templom tűnt el nyomtalanul. 

A középkori leleteket a múzeumban restaurálták, egy részüket pedig az iharosberényi önkormányzat helytörténeti kiállításán mutatják be. A tervek szerint ősszel Bárdudvarnokon is folytatják a régészeti munkát, ahol egy premontrei monostor nyomai után kutatnak majd – tették hozzá.