Egészségügyi államtitkár: Az egészségügy legyen olyan, mint egy öntisztító sütő

2023.08.15. 16:08
A rendszer legyen olyan, mint egy öntisztító sütő. Attól függően, hogy milyen témáról beszélünk, 1-3 évente legyen képes önmaga mérésére, az eredményekből tudjon következtetéseket levonni, majd saját maga változásokat generálni. Filozófiám szerint nem az a rendszer jó, ami egy ágazatvezető képességeire épít, hanem amelyiknek van egy önfenntartási és önreflexiós képessége – mondta a Portfoliónak Takács Péter, az egészségügyért felelős államtitkár.

A Portfolió interjút készített az egészségügyért felelős államtitkárral, legfontosabb megállapításokat az alábbiak szerint lehet összefoglalni:

  • Egy új kontrollingszemléletet szeretnének bevezetni: összesen 8-10 mintakórházat terveznek kiválasztani, majd költségszámításokat végezni. A rendszer felállítása az első évben körülbelül 1,3 milliárd forintba kerülhet, amit a helyreállítási alap forrásából terveznek finanszírozni.
  • A kormány azt tervezi, hogy átalakítja a háziorvosi körzethatárokat. „A betöltetlen körzetek 70 százaléka nem éri el a szakmai minimumnak kikiáltott 1200 főt. Reagálni kell az elmúlt évtizedek folyamataira” – összegzett az államtitkár.
  • A kórházak műszaki állapota rendkívül heterogén – fejtette ki Takács Péter. Itt az lehetne a megoldás, hogy egy helyre kerül a kórház-üzemeltetés. A Pénzügyminisztérium 60 milliárd kiegészítő forrást biztosít erre – mondta.
  • Az államtitkár azt is kifejtette, hogy a „cipelt szocialista intézményrendszert nem lehet lefedni humán erőforrással”. Ám orvosból nincs hiány, ellenben a szakdolgozói állománnyal. Ráadásul a kormány szerint az orvosok elvándorlása a töredékére esett vissza.
  • Emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi szakdolgozók béremelésére fordított a legtöbbet a kormány 2010 óta.
  • A kormány azt tervezi, hogy teljesen szétválasztja a köz- és a magánellátást. Majd arra is kitért, hogy a magánellátásban eddig alig volt szakmai ellenőrzés, amin haladéktalanul változtatni szeretnének. „Egy erős közfinanszírozott ellátásban hiszünk, és mellette a magánegészségügy oldja meg az extrákat. Védőhálóként nekünk ott kell feszíteni a közellátást” – jelezte a politikus.
  • Összegzésként az interjút Takács Péter úgy zárta, hogy nem feltétlenül több pénzt kell betenni a rendszerbe, hanem jobb minőségű és biztonságosabb betegellátást kell nyújtani.