Lángba borítják a Dunát augusztus 20-án

2023.08.15. 09:13
Grandiózus fényjáték, 34 ezer pirotechnikai effekt, lenyűgöző épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón – ezek várnak az augusztus 20-i tűzijátékot megtekintőkre a szervezők szerint.

Az Index számára elküldött közlemény szerint minden eddiginél komplexebb lesz az idei tűzijáték, mely alatt „bengáli tüzek borítják be a Dunát, miközben nemzeti történelmünk jelentős eseményeit élhetik újra a látogatók a nemzetközileg is elismert magyar alkotóknak köszönhetően”.

A Dunán hét folyami uszályról és 65 pontonról indítják majd a rakétákat.

Az ünnepi tűzijáték középpontjában az a meghatározó történelmi mozzanat áll, amikor Szent István király a Szent Koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

Magyar történelem hét tételben

Az idei tűzijáték hét tételre tagozódik, melyeket szöveges narráció köt össze. „Az egyes fejezetekben a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás meséje, a keresztény–pogány háborúk kora elevenedik meg, továbbá olyan, a magyarság múltját és jelenét meghatározó értékek, mint a hit és a remény” – részletezi a közlemény.

A Tűz és fények játéka nevű show látványtervét a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó álmodta meg, rajzolta és programozta Iványi Árpád és Réti Barnabás művészeti koncepciójára alapozva. A zenei aláfestésért Elek Norbert felel.

Ahogyan korábban írtuk, idén az államalapítás ünnepe, az atlétikai világbajnokság és a magyar–török csúcstalálkozó is sűríti majd az augusztus 20-i eseményeket. Emiatt nem lesz egyszerű dolga annak, aki aznap autóval próbál közlekedni majd a városban.