Még mindig szükségünk lesz az esernyőre

2023.08.18. 05:53
Záporokra és zivatarokra számíthatunk az egész ország területén. Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarok és felhőszakadás miatt Magyarország összes vármegyéjére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki. Fronthatás nem várható, de nagyon fülledt időnk lesz.

Pénteken a napos-gomolyfelhős időben ismét számítani kell még helyenként zápor, zivatar kialakulására a napos időszakok mellett – írja az Időkép. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel.

Hajnalban 15–20 fok várható, néhol pára, köd képződhet. Délután 28–34 fok közé melegszik a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarok és felhőszakadás miatt Magyarország összes vármegyéjére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25–30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. 

Négy vármegyére figyelmeztetést adtak ki a magas napi középhőmérséklet miatt is. A napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat: 

  • Hajdú-Bihar, 
  • Békés, 
  • Csongrád-Csanád, 
  • Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Az ország bármely pontján kialakulhat zivatar. A zivatarokat lokálisan kísérheti felhőszakadás 25-35 milliméter csapadékkal, egy-egy helyen akár ennél több is lehet. A zivatarokat ezen kívül átmeneti viharos széllökés, esetleg jégeső kísérheti.

Fülledt idő vár ránk

Pénteken sem várható fronthatás, de meleg, sokfelé fülledt időre készülhetünk. A párásabb tájakon hajnalban felerősödhetnek az ízületi bántalmak.

Napközben is nagy lesz a páratartalom, zivatarok környezetében pedig még fülledtebbé válik a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet, légszomjat okozhat.

Emellett keringési problémák, fejfájás, vérnyomás-ingadozás is előfordulhat. Sokaknál fáradékonyság, dekoncentráltság, rossz közérzet is felléphet. Záporok, zivatarok környezetében az asztmások állapota romolhat.

Az egyre melegedő éjszakák miatt alvászavarok, álmatlanság előfordulhat.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras