Tudott a kormányhivatal a szeméthalomból áradó bűzről a Balatonnál, de nem tett semmit

2023.08.19. 19:03
Mint kiderült, a kormányhivatal évekkel ezelőtt is foglalkozott a Balatonakarattya melletti illegális hulladéklerakóval, amely már többször ki is gyulladt. Emellett nemcsak a füst, de az irtózatos szag is megkeseríti az ott élők életét. A hatóságok az újabb bejelentésekre most újabb vizsgálatokba kezdtek.

Július végén beszámoltunk róla, rendkívül kellemetlen szag terjeng a Balatonnál. Akkor az egyik balatonvilágosi lakos levelet küldött az Indexnek, melyben egy óriási, szeméttel feltöltött gödörről írt, melyből égő hulladék bűze terjeng hetek óta, megkeserítve a Balaton környékén élők életét.

A föld füstölt akkor Balatonakarattya, Balatonvilágos és Balatonfőkajár között. A környéken élőket nemcsak a füst, hanem annak szúrós, büdös szaga is zavarja, ahogyan arról a balatonvilágosi férfi mesélt korábban. A probléma azonban már nagyon régóta fennáll, a hulladék pedig folyamatosan gyűlik.

Most az RTL Híradó birtokába került levélből kiderült, hogy egy évekkel ezelőtti bejelentés hatására vizsgálódott már a Veszprém Megyei Kormányhivatal.

Sőt, már tavaly februárra megállapította, hogy a területen „a Btk. hatálya alá tartozó, különösen jelentős mennyiségű hulladék található”.

Az ügyet a rendőrséghez továbbították, ahol újabb eljárás indult a tüzek miatt.

Az ügyben a DK írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz. Steiner Attila klímapolitikáért felelős államtitkár azt válaszolta: július legvégén a hatóságok helyszíni szemlét tartottak, ami után a kormányhivatal ellenőrzést indított. De a Demokratikus Koalíció szerint ez nem elég.

Egész egyszerűen felháborító, hogy fél év alatt egyetlen hatóság sem intézkedett. Szótlanul nézik a környezetszennyezést, a lakók és az ott nyaralók egészségének veszélyeztetését

– mondta Kálmán Olga.