Miről beszélgethet Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan Magyarország születésnapján?

2023.08.19. 06:05
Egresi Zoltán Törökország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint három nagy témakör köré csoportosulhat a magyar miniszterelnök és a török államfő találkozója, de a migráció, a biztonságpolitika és a gazdaságpolitika mellett felvetődhetnek még energetikai vagy hadiipari kérdések is.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatásra hívta meg Recep Tayyip Erdogan török államfőt Budapestre. A magyar–török csúcstalálkozóra augusztus 20-án kerül sor a Karmelita kolostorban, a megtárgyalandó témák között biztonsági, védelmi, ipari és gazdasági ügyek is szerepelnek.

Nem számít nagy bejelentésekre a szakértő

Egresi Zoltán Törökország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa a Mandinernek arról beszélt, milyen témákat érinthet a két vezető vasárnap.

Elmondása szerint a mostani találkozó a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács következő ülésének nyitánya lesz, éppen ezért nem hiszi, hogy nagy bejelentések követnék.

Orbán Viktor alapvetően baráti látogatásra várja Erdogant, amit az is jelez, hogy éppen a nemzeti ünnepre időzítette a meghívását. Ráadásul addigra megkezdődik az atlétikai világbajnokság is, vagyis több szempontból is nagyon jól lehet reprezentálni, milyen jó formában van a magyar főváros

– mondja Egeresi Zoltán.

Ezek lehetnek a fő témák

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársa szerint a találkozón három nagy témakört azért valószínűleg érinteni fognak:

  • migráció,
  • biztonságpolitika, 
  • gazdaságpolitika.

Mint azt kifejti, az elsőt nem kell magyarázni, mindkét ország életében fontos kérdést szolgáltat a migráció: Törökország a Balkán kapuja, így az Afganisztánból, Szíriából vagy más országokból érkező illegális bevándorlókkal kapcsolatos problémák mindennaposak – jegyzi meg Egeresi.

Biztonságpolitikai kérdésekben – például az oroszukrán háború ügyében – a két ország szintén hasonló álláspontot képvisel. Egeresi Zoltán szerint a két ország között az a különbség, hogy Törökországnak geopolitikai súlyából fakadóan valamennyivel nagyobb ráhatása van az ukrajnai eseményekre, így az oroszoknak is jobban kell kalkulálniuk például a török politika változásaival.

Energetikai és hadiipari kérdések is felmerülhetnek

A szakértő szerint az energiaellátásról is szó eshet, ugyanis Törökország fontos partnere hazánknak. Magyarország földgázellátását alapvetően a Török Áramlat vezeték biztosítja, és szeretnénk a fosszilis üzemanyagot visszagázosító török LNG-terminálokhoz is hozzájutni. Utóbbiról már egy ideje folynak a tárgyalások – tette hozzá.

Ami még felvetődhet esetleg, az a két ország közti hadiipari együttműködések köre. Ezenkívül természetesen felmerülhet még a vasárnapi csúcstalálkozón Svédország NATO-csatlakozásának kérdése, illetve az a fontos évforduló is, miszerint éppen idén száz éve, hogy a modern kori Törökország – amely októberben ünnepli századik születésnapját – és Magyarország diplomáciai kapcsolatot létesített

– sorolja a lehetséges témákat Egeresi Zoltán.