Állami kitüntetést kapott a Kitörés túra két szervezője

2023.08.20. 09:15
Állami kitüntetést kapott a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet két alapítója, Moys Zoltán alapító elnök és Kenyeres Oszkár alapító.

Mindketten az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából kapták meg a magyar érdemrend lovagkereszt kitüntetését pénteken. Moys Zoltán és Kenyeres Oszkár a köztévé Hazajáró című műsorának szerkesztői, valamint az általuk alapított egyesülethez köthető a II. világháborús budai vári kitörésről elnevezett emléktúra szervezése is, amelyről leggyakrabban a szélsőjobboldaliak és szélsőbaloldaliak balhéi miatt lehet hallani.

Jelen esetben elsősorban a műsort értékelték a lovagkereszttel. A hivatalos indoklás szerint „a Kárpát-medence természeti és kulturális értékei mellett a helyi magyarság mindennapjait bemutató, a természetjárást népszerűsítő tevékenysége, különösen a »Hazajáró« című műsor készítése során végzett színvonalas és odaadó munkája elismeréseként” adták át a kitüntetést mindkettejüknek.

Az elismerést Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztésére kapták meg Novák Katalintól. A Hazajáró Egylet egyébiránt nemrég 70 millió forintos állami turisztikai támogatást is kapott. 

Előzőleg írtunk arról is, hogy a Neoton Família énekesnője, Csepregi Éva is kitüntetést kapott az idei nemzeti ünnep alkalmából.