Novák Katalin kiosztotta az állami kitüntetéseket

2023.08.20. 16:50
Novák Katalin szerint olyan nemzetegyesítő példaképek kaptak állami kitüntetést, mint Karikó Katalin kutatóbiológus, Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, valamint Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. A köztársasági elnök a Facebook-oldalán számolt be a kitüntetések átvételéről.

Novák Katalin Esztergomban adta át Szent István király ünnepe alkalmából a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet Karikó Katalinnak és Szilágyi Áronnak.

A legrangosabb állami díjjal Karikó Katalin Magyarország és a magyar tudomány hírnevét világszerte erősítő, a legkiválóbb magyar szellemi hagyományokat folytató, nemzetközileg is nagyra értékelt tudományos pályáját, különösen több évtizeden át kitartóan végzett, a gyógyítás új dimenzióit megnyitó kutatómunkáját ismerték el.

Minden gyermek kíváncsi a világra, de egy vidéki kertes házban, ahol csirkét, kacsát keltetnek, disznót tartanak, veteményest gondoznak, naponta szembesül a természet történéseivel, és ezek megragadják a fantáziáját. A növények különösen érdekeltek, mindegyiknek meg szerettem volna tanulni a nevét

– idézte fel a biológia iránti vonzalmának kezdeteit a 2020-ban Közmédia Év Embere díjjal elismert kutató.

Szilágyi Áron Magyarország és a magyar sport jó hírnevét világszerte erősítő, a legnemesebb magyar sporthagyományokat követő, ifjú korától egyéni és csapatszinten is kivételes nemzetközi sikereket hozó sportolói pályafutása, valamint a fiatal tehetségek támogatása iránt elkötelezett, a kiemelkedő fizikai és mentális teljesítmény mellett sportszerűségből és emberi tartásból is mintául szolgáló életpéldája elismeréseként kapta a Szent István-rendet.

Már tizenhét évesen úgy terveztem, hogy addig vívok, ameddig jólesik, ameddig szeretem ezt csinálni. Hosszú pályafutást terveztem, és az egyik legnagyobb öröm az életemben, hogy ez összejön

– nyilatkozott a Vasas 33 éves klasszisa, aki 17 esztendősen lett először felnőtt világbajnok.

Böjte Csaba is kitüntetést kapott

Böjte Csaba ferences szerzetes pedig a Magyar Becsület Rendet vehette át. Böjte Csaba az elismerést a nehéz sorsú erdélyi gyerekek felkarolásáért, humanitárius tevékenységéért, a gondviselés megélését segítő, nagy hatású tanításaiért és a magyar nemzet lelki megerősödését szolgáló életútja elismeréseként vehette át.    

Böjte Csaba kiemelte: a kapott elismerés azt mondja neki, hogy a legelesettebb gyerekek is értékesek a magyar nemzet számára, hiszen a magyar állam azt értékeli, hogy ő ezekhez a gyerekekhez hajolt le.

Hozzátette: a díj nem csupán őt, hanem mindannyiunkat bátorít, hogy „merjünk bekopogtatni a falu végi otthonokba, és megszólítani az ott élő gyerekeket, merjünk életközösséget vállalni velük”, bízva abban, hogy hasznos tagjaivá válnak a társadalomnak.

Olyan példaképekre van szükségünk, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk, akik olyanok, mint mi, mégis többek és jobbak nálunk. Akikre úgy nézhetünk fel, hogy közben bennük magunkra ismerünk

– írja bejegyzésében Novák Katalin.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, harminc év börtönre ítélték azt a nevelőt, aki Böjte Csaba gyermekotthonaiban a vád szerint szexuálisan bántalmazott több gyereket. A szerzetes saját elmondása szerint nem is sejtette, hogy ilyen megtörténhet az intézményeikben, de miután megtudta, azonnal a hatóságokhoz fordult.

Böjte Csaba ezzel kapcsolatban azt mondta, az alapítvány átláthatóan és nyitottan működik, ezért bárkit bármikor szívesen látnak Erdélyben, hogy megnézze a munkájukat.