Belügyminisztérium: Az egy darab patkány eltávolítása sikeresen megtörtént

2023.08.21. 19:16
Mint arról korábban már az Index is beszámolt, július végén patkány jelent meg a Szent János kórházban. Az intézmény akkor közölte, hogy a rágcsáló a betegellátást nem érintő helyiségben, egy üres öltözőben jelent meg, amelyet szakember eltávolított, és a fertőtlenítést is elvégezték. A Belügyminisztérium a parlament honlapján megjelent írásbeli válasza szerint a szolgáltató megtette a szükséges intézkedéseket: eltávolították az épületben szaladgáló patkányt.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője még augusztus elején írásban azt kérdezte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy mi történik a Szent János kórházban.

A képviselő a „Patkány van, meleg víz nincs?” felütéssel benyújtott kérdése arra kereste a választ, hogy mi az oka annak, hogy a sajtóban olyan olvasói beszámolók láttak napvilágot, amelyek szerint az intézményben huzamosabb ideig nem volt meleg víz.

A válaszra három hetet kellett várni. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára írásban adott válaszában azt írta, „az Észak-budai Szent János Centrumkórház  – a hazai közintézményekre vonatkozó közegészségügyi előírásoknak megfelelően – megrendeléssel rendelkezik a rágcsálók elleni csapdák kihelyezésére és azok folyamatos megfigyelésére, pótlására, valamint fertőzöttség esetén a rágcsálók egyedi irtására. A kihelyezett csapdák esetében a visszaellenőrzés és pótlás rendszeres időközönként, garanciálisan megtörténik”.

Az államtitkár úgy folytatta, hogy 2023. július 1-től a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) vette át a kórházak műszaki üzemeltetési feladatait, így a rágcsálók és rovarok elleni védekezés biztosítását is.

Amennyiben valamely kórházi egység részéről a rágcsálók kapcsán akut helyzet áll elő, soron kívüli intézkedést kezdeményez a kórház a szerződött szolgáltató és a KEF felé – tette hozzá.

Ennek megfelelően, a sajtóban is megjelent esetben a Szent János kórház azonnal értesítette a KEF-et, a szolgáltató pedig a helyszíni szemlét követően megtette a szükséges intézkedéseket. Az említett egyedi eset betegellátást nem érintő térben történt, az egy darab patkány eltávolítása sikeresen megtörtént. A rágcsáló jelenléte, illetve eltávolítása semmilyen módon nem akadályozta a megfelelő betegellátást

– fogalmazott Rétvári Bence.

Válaszában arra is kitért, hogy a kórház 25-ös épületében fellépő akut műszaki meghibásodás következtében lépett fel zavar a melegvíz-ellátásban. Elmondása szerint a problémát az intézmény azonnal bejelentette a KEF felé, és megkezdődött annak sürgős elhárítása.

A meleg víz hiányát azonban kettős hibaforrás okozta, ami nehezítette a helyzet megoldását. Mint írta, a vízvezeték egy csőszakaszának meghibásodása miatt annak egyedi gyártására volt szükség, ami időigényesebb folyamatot vett igénybe, miközben párhuzamosan próbálták az átmeneti javítást is elvégezni. 2023. július 31-én a műszaki probléma javítása sikeresen befejeződött – tette hozzá.

Válaszát azzal zárta, hogy a kormány mindent megtesz az egészségügy zavartalan működése érdekében. Ennek érdekében egészségügyi célokra a 2024-es költségvetésben már 3225 milliárd forint szerepel, ami 2027 milliárd forinttal több, mint a 2010-ben rendelkezésre álló 1198 milliárd forint, és 425 milliárd forinttal több az idei évnél – írta az államtitkár.