Nyakunkon a tanévkezdés, de még mindig nem tudni, mikor lesznek a szünetek

2023.08.22. 06:46
Hamarosan kezdetét veszi az új tanév, azt azonban még mindig nem lehet tudni, miként alakul annak rendje. Azt, hogy mikor kezdődnek és meddig tartanak az iskolai szünetek, rendelet határozza meg, ami még várat magára.

Annyi változás már biztos lesz a tanév rendjében, hogy ezúttal június 15. helyett június 21-ig tart majd a tanév. Cserébe a téli és a tavaszi szünet lényegesen hosszabb lesz – mondta az RTL Híradónak az egyik huszadik kerületi iskolában dolgozó tanár.

Mint ismert, az új életpályatörvény a tanárok sávos bérrendszere mellett a tanév rendjének alakulásában is változásokat hoz. A hosszabb tanév hosszabb szünetekkel lesz kompenzálva, így a tanítási napok száma változatlanul 180 marad.

A pedagógusok szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás szerint az iskolaigazgatóknak problémát okoz, hogy a tanévkezdés előtt másfél héttel még nem tudják, mivel számoljanak.

A köznevelési államtitkár, Maruzsa Zoltán az InfoRádiónak azt mondta, hogy a tanév rendjét szabályozó rendelet még ezen a héten megjelenik. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy szeptember 1-jén, pénteken a törvénynek megfelelően mindenképpen elkezdődik a tanév.