Kiderült, melyik munkatárs miatt mondhattak fel többen a 444-nél

2023.08.23. 16:28
Erdélyi Péter, aki a Magyar Jeti Zrt. középvezetője volt, viselkedésével durván megosztotta a hírportál szerkesztőségét: sorra mondtak fel miatta a 444.hu munkatársai.

A Media1 figyelt fel arra, hogy Erdélyi Péter néhány hete még szerkesztőként és lapigazgatóként szerepelt a 444.hu stáblistájában, de a napokban törölték a nevét a portál impresszumából.

Hogyan finanszírozzunk médiavállalatokat politikai nyomás alatt? 

Erdélyi a 444.hu testvérlapjánál, az ugyancsak a Magyar Jetihez tartozó, Lakmusz nevű tényellenőrző oldalnál is magas beosztásban dolgozott: a neve mellett a lapigazgató pozíció szerepelt – írja a Media1. A portál szerint Erdélyi neve mellett azonban nemrégiben megváltozott a feladatkörének megnevezése: a Lakmusznál csupán alapítóként, valamint stratégiai tanácsadóként szerepeltetik. Mint írták: 

ő lehetett az a régi motoros munkatárs, aki miatt belső vizsgálat indult a 444-nél, és aki miatt többen felmondtak. 

Erdélyi Péter a 2000-es évek elején a Magyar Hírlapnál, a Népszabadságnál és a Blikknél dolgozott, majd 2010 és 2013 között a mainap.hu főszerkesztője lett. 2013-ban a 444.hu egyik alapítója volt. Az Oxfordi Egyetem ösztöndíjasaként a politikai nyomás alatt működő médiavállalatok finanszírozási modelljeit is tanulmányozta.

Sorra mondtak fel miatta a szerkesztőségben 

A Media1 szerint az elmúlt hónapokban a 444-től több szerkesztő és újságíró is eljött – Erdélyi Péter miatt. Néhány munkatárs panasza miatt külső szakértők bevonásával vizsgálat indult Erdélyi Péter ellen. Végül a vizsgálat felmentette a vádak alól, de a cég működését azonnal elkezdték átszervezni.

A vizsgálat végeredménye nagyon megosztotta a 444 szerkesztőségét, törésvonalak alakultak ki – állítja a Media1. A portál szerint eddig legalább hat munkatárs távozott a 444-től: Mészáros Zsófia vezető szerkesztő, Magyari Péter újságíró, Boros Júlia szerkesztő-újságíró és Kiss Imola újságíró, valamint Szurovecz Illés újságíró és Miklósi Gábor szerkesztő.

Kardos Gábor, a Magyar Jeti vezérigazgatója a Media1-nek elmondta:

Erdélyi Péter hónapok óta tanácsadóként dolgozik velünk fontos pályázati és fejlesztési projekteken. Ezen a területen két további szakemberrel is erősítettünk Bulla Zsófi és Paukovics Gergő személyében.