Novák Katalin már Kijevben koszorúzott

2023.08.23. 12:53
Az Index információi szerint már a kedd éjszakát is Kijevben töltötte a magyar köztársasági elnök, aki szerdán délelőtt az ukrán fővárosban lerótta tiszteletét az Ukrajnáért elesettek emlékfala előtt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a köztársasági elnök a kijevi Krími Platformra kapott meghívást Volodimir Zelenszkijtől. Novák Katalin és az ukrán elnök szerdán tárgyalni is fognak. 

Kedden, az ukrajnai útja elején Novák Katalin Kárpátaljára látogatott, ahol a helyi magyar közösség tagjaival találkozott. A magyar és az ukrán elnök találkozóján feltehetően szóba fog kerülni a magyar kisebbség helyzete, valamint a mielőbbi tűzszünet kérdése is. 

Kijev után a Vatikánba utazik az államfő

A magyar köztársasági elnök pénteken a Vatikánba utazik, ahol Ferenc pápa audiencián fogadja Novák Katalint a Vatikánban. A magyar köztársasági elnök idén már másodjára találkozik a pápával. 

A magyar politikusok többször hangoztatták, hogy Európában Magyarország és a Vatikán áll a béke pártján. Úgy tudjuk, hogy a pénteki meghallgatás egyik főtémája az orosz–ukrán háború lesz. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még május közepén látogatott el a Vatikánba.

A szentszék közleménye szerint a találkozón Ferenc pápa azt hangsúlyozta: óriási szükség van arra, hogy a konfliktus ártatlan áldozatai, a legkiszolgáltatottabbak humanitárius segítséget kapjanak, valamint imájáról biztosította az ukrán elnököt.

A találkozót követően Zelenszkij elnök elmondta: bár megtiszteltetés volt számára az őszentségével való találkozó, a háború azonban Ukrajnában zajlik, így a béketervnek is ukránnak kell lennie.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.