Ajándékot kaptak a debreceniek a kínai akkumulátorgyártól, felháborodtak rajta

2023.08.25. 21:27
Esővízgyűjtésre ösztönzi az önkormányzat az épülő akkumulátorgyár közelében élő debreceni lakosokat. A napokban 450 esővízgyűjtő tartályt osztottak szét a helyieknek, amelyek egy részét a CATL kínai befektető fizette. Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Egyesület elnöke érzéketlenségnek nevezte az akkumulátorgyár ajándékát.

Mint írtuk, a globális akkumulátorpiac legnagyobb szereplőjének számító kínai CATL a tervek szerint egy 7,34 milliárd eurós (mintegy 3000 milliárd forintos) beruházást valósít meg Debrecenben. A tervek szerint 2025-ben adják át az üzemet.  A debreceni akkumulátorgyár Magyarország történetének legnagyobb beruházása, ami nagy sajtóvisszhangot kapott az akkugyárügyi közmeghallgatáson tapasztalt heves indulatok miatt.

Az ATV úgy tudja, hogy nemrég az önkormányzat és a kínai befektető 450 darab, 300 literes esővízgyűjtő hordót osztott szét a debreceni akkumulátorgyár környékén lakóknak. A hordókat ingyen kapták a helyiek, mivel a költségek egy részét a kínai gyártó állta. 

A lap szerint a CATL 100 darab hordó megvételét vállalta több mint 2 millió forint értékben.

Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Egyesület elnöke az ATV Híradójában érzéketlenségnek nevezte az akkumulátorgyár ajándékát. 

Ha ez még egy jó kezdeményezés is lenne, Debrecenben a vízzel kapcsolatban a kínai befektetőt megemlíteni, azt gondolom, bosszantó, a debreceniek dühe pedig nagyon nagy

– tette hozzá az egyesület elnöke.

A esővízgyűjtő hordókról Papp László, Debrecen polgármestere is megosztott egy bejegyzést a Facebook-oldalán. A fideszes politikus szerint az esővízgyűjtéssel egy fenntarthatóságot támogató kezdeményezés indult el.