Pokoli forróság jön, a grillezés is veszélyes lehet

2023.08.25. 17:09 Módosítva: 2023.08.25. 17:09
A kánikula miatt szombattól az ország teljes területén tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Hétfő éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás van érvényben Magyarországon.

Mint írtuk, az elmúlt napokra jellemző tartós kánikula és csapadékmentes időjárás miatt csütörtöktől hét vármegyében lépett életbe tűzgyújtási tilalom.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteki közleménye szerint

augusztus 26-ától Magyarország teljes területére tűzgyújtási tilalmat rendeltek el.

Hangsúlyozták: a tűzgyújtási tilalom alatt tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A tiltás magába foglalja a kijelölt tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, továbbá a parlag- és gazégetést is.

A Nébih azt javasolja, hogy a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos, esetleg gázgrillt használjanak.

Harmadfokú hőségriasztás van érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, továbbá a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlását is figyelembe véve az országos tiszti főorvos jövő hétfő éjfélig meghosszabbítja és harmadfokúra emeli a hőségriasztást az ország egész területére.

Közös közleményükben figyelmeztetnek, hogy a tartós kánikula még a felnőtt, egészséges szervezetnek is megterhelő, bárkinél felléphetnek kellemetlen tüneteket, de

KÜLÖNÖSEN VESZÉLYEZTETETTEK AZ IDŐSEK, A GYEREKEK, A VÁRANDÓSOK ÉS A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGGEL ÉLŐK.

Felhívták a figyelmet, hogy ilyen hőségben a szervezetnek sokkal több vízre van szüksége, ezért azt kérik a lakosságtól, fogyasszanak több folyadékot, és a déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, továbbá aki vízparton van, hűtse le magát, mielőtt a vízbe menne, felhevült testtel semmiképp se ugorjon senki vízbe.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras