Magyarországon is megjelent a koronavírus új variánsa

2023.08.25. 16:23
Magyarországon is azonosították a koronavírus új variánsát, az Erist – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pénteken az MTI-vel. Az új variánst humán laboratóriumi mintákból azonosították.

A SARS-CoV-2 EG.5-höz (Eris) köthető esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutatnak az elmúlt hetekben, és az Egészségügyi Világszervezet a „figyelmet igénylő változatok” kategóriába emelte ezt a variánst – tették hozzá.

Az NNGYK kiemelte, a megbetegedés a többi omikron-variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetet   láz, fejfájás, orrfolyás, torokfájás, izom- és ízületi fájdalom, gyengeség – okoz.

A súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony.

Magyarországon jelenleg a Covid–19-fertőzések döntő többsége szórványosan fordul elő, és nem tapasztaltak országos járványos terjedést.

Egy másik variáns komolyabb gondot okozhat

Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerdán közölte, hogy a koronavírus új variánsa, a BA.2.86-os a régebbi változatoknál képes lehet arra, hogy megfertőzze azokat, akik korábban már megbetegedtek a koronavírus miatt, vagy kaptak oltást.

A CDC szerint még túl korai lenne megállapítani, hogy ez a korábbi változatokhoz képest súlyosabb megbetegedést okoz-e.

Az ebben a mutációs vonalban kimutatott nagyszámú variáns miatt aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van a vakcinákból és a korábbi fertőzésekből származó immunitásra

közölte az ügynökség.

A tudósok azért tartják szemmel a BA.2.86 mutációs vonalát, mert 36 olyan mutációval rendelkezik, amelyek megkülönböztetik a jelenleg domináns XBB.1.5 variánstól. 

A CDC szerint még nincs elegendő vírusminta az antitestek megbízhatóbb laboratóriumi vizsgálatához.

Az ügynökség a hónap elején közölte, hogy nyomon követi az erősen mutálódott BA.2.86 vonalú vírust, amelyet az Egyesült Államokban, Dániában és Izraelben észleltek.

A CDC később azt állította, hogy a kórházi kezelések jelenlegi növekedését az Egyesült Államokban valószínűleg nem a BA.2.86-os vonal okozza.