„Miniszter úr nagy humorista” – óriási vita lett Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter beszélgetéséből

3K1A4689
2023.08.25. 16:06
A politikai évadnyitóként is emlegetett Tranzit Fesztivál vitáinak sorát Márki-Zay Péter és Gulyás Gergely csörtéje nyitotta. A hódmezővásárhelyi polgármester és a Miniszterelnökséget vezető miniszter több témát érintett, köztük az EP-választással, az energiaárakkal és a gyermekvédelemmel.

Márki-Zay Péter azzal kezdte a beszélgetést, hogy pártjával más kultúrát képviselnek, két utat vázolt: „bukott nyugati politikusok és keleti diktátorok” jönnek Magyarországra, vagy Szent István tervét hajtják végre, ők utóbbit szeretnék.

„Mi szeretnénk megnyerni az európai parlamenti választásokat” – kapta meg a szót Gulyás Gergely, mire Márki-Zay Péter elismerte, hogy a Fidesz meg is fogja nyerni azt. A miniszter kifejtette, egy ideje már jelentős többséggel kormányoznak, de az EU-n belül ellenzékben vannak, hol több, hol kevesebb szövetségessel.

„Ehhez képest az Európai Parlament még az európai intézmények között is a legmérgezettebb. Nemcsak a korrupció miatt, hanem azért, mert az EP ma arra használja viszonylag csekély hatalmát, hogy megsértse az Európai Unió alapszerződéseit, szembemenjen az alapvető európai értékekkel” – vélekedett Gulyás Gergely, hozzátéve: a legfontosabb kérdések: a genderideológia teljes elutasítása, háború helyett béke és a határok védelme.

Márki-Zay Péter az EP-választás tétjéről elmondta, keresztény konzervatív elveket képviselnének az EP-ben, szeretnének bejutni az Európai Néppártba,

én sokkal régebb óta vagyok keresztény konzervatív, mint a Fidesz.

A polgármester úgy látja, Magyarországnak és az EU-nak is tennie kell az illegális migráció ellen, az embercsempészeket sem lehet szabadon engedni, „nem lehet migránskötvényekkel körözött bűnözőket és terroristákat behozni”, csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez.

Gulyás Gergely azt vetette közbe,

nem a mi köreinkben kell keresni azokat, akik a migrációt támogatják, a saját szövetségesei akarnak kerítést bontani, valójában a helyzet az, lehet hogy polgármester úr nem szerzett kellően mély ismereteket a szövetségeseiről.

Márki-Zay Péter jelezte, csak volt szövetségeseiről van szó, és a programjukban benne volt, hogy marad a kerítés. „Mi nem váltogatjuk az ideológiánkat, mint az alsóneműt, nem építek fasiszta államot, nem mondok náci beszédet” – jelentette ki a volt miniszterelnök-jelölt. Gulyás Gergely azt javasolta Márki-Zay Péternek, hogy ne csatlakozzanak az Európai Néppárthoz, mert ők kvótapártiak, így vagy nem tudják fenntartani a bevándorlásellenes álláspontjukat, vagy ki fognak lépni onnan.

„A Fidesz minden befogadási kvótát túlteljesített, az akkumulátorgyár-invázió érdekében irdatlan mennyiségben hoznak be migránsokat” – közölte Márki-Zay Péter. Gulyás Gergelynek néha olyan érzése van, hogy a polgármester alternatív valóságban fogalmazza meg a gondolatait. Márki-Zay Péterék nem találják a Soros-tervet, Gulyás Gergely jelezte, hogy akár el is küldi Hódmezővásárhelyre.

Márki-Zay Péter azt is megemlítette, hogy százezrek vándoroltak ki az országból, mire Gulyás Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy 2004 után innen mentek el a legkevesebben, 2016 óta pedig többen jönnek vissza, mint ahányan elhagyják az országot.

Márki-Zay Péternek ismerőse is kivándorolt, mire Gulyás Gergely megjegyezte, lehet, hogy elégedetlen volt a polgármesterrel.

Miniszter úr nagy humorista, több viccét tudom idézni

– szólt vissza az ellenzéki politikus.

Ki a szankciópárti?

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az álláspontjuk régóta egyértelmű, azonnali tűzszünetre, békére van szükség, de azt senki nem vitatja, hogy az orosz agresszió megsérti a nemzetközi jogot. Márki-Zay Péter szerint Ukrajna biztos hálás azért, hogy Orbán Viktor megszavazta a szankciókat, a fegyverszállításokat, viszont kommunikációban, többek között a kárpátaljai magyarság érdekében van még dolguk.

Polgármester úr azokat a döntéseinket is dicséri, amelyekben nem vettünk részt

– mutatott rá Gulyás Gergely, hozzátéve: Magyarország szankciókat még nem szavazott meg, olyanok voltak, amelyeket nem vétóztak meg. Ami viszont az ország szempontjából fontos volt, a földgáz és a kőolaj vásárlásánál mentességet kaptak.

A hódmezővásárhelyi polgármester bedobta azt is, hogy a kormány drágán vásárolja a gázt Oroszországtól. Gulyás Gergely szerint olcsóbban kapják az energiát, mint a korábbi szerződésben, de olyat kormányzati tisztviselő nem mondott, hogy ötödáron kapják. A miniszter közölte, nem lenne hátrányos Márki-Zay Péternek, ha nézné a Kormányinfókat. Az energiapiaci együttműködést döntően a piaci árak határozzák meg. Az energiaárak után a koronavírus-vakcinák árával kapcsolatban sem volt egyetértés a felek között, Gulyás Gergely nem számított arra, hogy 2023 nyarán ez lesz a legfontosabb kérdés.

Guruló rubel és guruló dollár

Márki-Zay Péter szerint megszüntették a rezsicsökkentést, mindegy, hogy részlegesen-e, mert azt ígérték, hogy nem nyúlnak hozzá. A polgármester egyébként is fenntarthatatlannak tartotta a rezsicsökkentés „ostoba módját”. Az ellenzéki politikus hazaárulásnak nevezte többek között a Fudan Egyetemet és a Budapest–Belgrád-vasútvonalat, „ennyire fontos a guruló rubel, a guruló jüan a kormánynak?”.

Márki-Zay Péter a kampánypénzek ügyében leszögezte, hogy semmilyen törvénysértést nem tártak fel, „büszke vagyok erre, vegyenek példát erről”. Gulyás Gergely viszont úgy látja, példátlan módon az történt, hogy most először külföldről, az Egyesült Államokból akarták megbuktatni a hivatalban lévő kormányt, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt ennek – akár felismerte, akár nem – az eszköze volt. Márki-Zay Péter ennek minden elemét visszautasította, és azt emlegette, hogy Soros György külföldről támogatta a Fideszt.

Sajátos megoldás

A polgármester a vita egy pontján kijelentette, hogy az emberek

migránsbetelepítő, aberrált, bűnöző pártra szavaztak, csak nem tudták.

Gulyás Gergely válaszul azt kérdezte, abban a világban, ahol az emberek több mint fele online tájékozódik, mindenki mindent leírhat,

miért nézi le ön az embereket, hogy ők nem tudnak választani a rendelkezésre álló alternatívák között?

A miniszter azzal szúrt oda a volt miniszterelnök-jelöltnek, hogy „én biztatnám az ellenzéket, attól, hogy önnek nem sikerült, másnak még sikerülhet”. Gulyás Gergely szerint aki elment szavazni, teljeskörűen megismerhette mindkét fél álláspontját.

Márki-Zay Péter 2002, valamint 2010 után is hiányolta az elszámoltatást, Gulyás Gergelynek az volt az észrevétele, hogy „először összefogott azokkal, akiket elszámoltatott volna? Sajátos megoldás”.

Márki-Zay Péter nem lesz emu

Márki-Zay Péter a gyermekvédelemről elmondta, „amíg a fideszes pedofiloktól nem tudják megvédeni a gyermekeinket, addig nem történt semmilyen változás ebben az országban”. Gulyás Gergely világossá tette, hogy szigorúak a pedofíliát büntető törvények, az más kérdés, hogy a bíróság milyen döntést hozott például Kaleta Gábor ügyében.

A polgármester olyan országot szeretne, ahol „még a fideszes homoszexuális politikusok is nyíltan felvállalhatják melegségüket”. A születési nemmel összefüggésben a vita egy pontján elhangzott Gulyás Gergelytől, „ha a polgármester úr holnaptól emu szeretne lenni, attól még nem lesz emu”.

A vita végén Márki-Zay Péter kijelentette: „Gulyás Gergely az egyik legtisztességesebb miniszter ebben a kormányban, hozzá nem kötődnek korrupciós botrányok”. „Zavarba hoz azzal, hogy a vita végén megdicsér” – reagált a miniszter, aki lehetséges közös kiindulási pontnak tartaná, ha a baloldal is mindent megtenne az uniós források hazahozataláért.

(Borítókép: Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter vitázik 2023. augusztus 25-én. Fotó: Karip Tímea / Index)