Vasárnap a napi melegrekord is megdőlhet, jövő héten érkezik a hullámzó frontrendszer

2023.08.26. 17:37
Vasárnap még 32–39 Celsius-fok közti maximum-hőmérsékletre van kilátás, de a jövő hét első felében változás várható az időjárásban: hétfőn eléri az északnyugati országrészt egy hullámzó frontrendszer, de a hűvösebb, frissebb levegő az Alföldre valószínűleg csak szerdán érkezik meg – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délutáni videójából.

Az előrejelzés szerint a Kárpát-medencét továbbra is forró, szubtrópusi eredetű légtömeg tölti ki. Szombat este az országtól északnyugatra, északra záporok, zivatarok húznak majd el, amelyek beérhetnek Magyarország területe fölé is, a hőmérséklet hajnalra 20 Celsius-fok körülire csökken. 

Vasárnap napközben szikrázó napsütés várható, azt csak néhány helyen szűri majd fátyolfelhő. A csúcshőmérséklet 32 és 39 fok között várható, és akár a napi melegrekord is megdőlhet.

Hétfőn nő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye, mert egyre közelebb kerül az országhoz egy hullámzó frontrendszer. Ez előbb az északnyugati országrészt éri el, így ott már hétfőn 30 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet, és nő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye.

Az ország délkeleti részére egy-két napos „csúszással” érkezik meg a hűvösebb, frissebb levegő, addig ott tikkasztó forróságra kell számítani – derül ki a meteorológiai szolgálat előrejelzéséből.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras