Nagy változások jönnek a napelemes rendszereknél

2023.08.27. 08:46
Több fontos változásra is számítani lehet a napelemes rendszereknél. Ezekről Lantos Csaba energiaügyi miniszter számolt be a kormány YouTube-csatornáján közzétett videóban.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter számolt be a kormány új videójában a napelemes rendszert érintő változásokról. A miniszter elmondta, a korábban feltelepített napelemes rendszerek esetében a feltelepítésről számított tíz évig

nem éves szaldóelszámolás, hanem havi szaldóelszámolás lesz január elsejétől, aki viszont újonnan telepít napelemes rendszert, annak bruttó elszámolása lesz.

Beszámolt arról, is, hogy a kormány szeptemberben közzéteszi, hogy hol lehet Magyarországon újra napelemeket a háztetőkre telepíteni. Elmondta, hogy érvényben volt egy korlátozás, mert nagyon gyorsan növekedett a napelempark Magyarországon, és úgy tűnt, hogy a hálózat nem mindenhol képes ezzel lépést tartani, viszont azóta nagyon sok fejlesztés megtörtént.

Sok a bizonytalanság

Szenyán Endre A1 Solar Kft. ügyvezetője szerint olyan gyorsan változik a napelemes iparágban a szabályozói környezet, hogy a piaci szereplők csak kapkodják a fejüket. Rengeteg az olyan alvállalkozó, akik kénytelenek voltak bezárni, külföldre mentek, vagy egy másik szakmában folytatták tovább.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Ernő szerint semmi nem indokolta azt a kormányzati lépést, hogy általános tiltást vezessenek be a visszatáplálásra. A szakma egyértelműen úgy látja, hogy ez politikai döntés volt.

A magyar villamosenergia-hálózat állapota nem indokolta ezt a lépést. Valóban találhatóak az országban olyan területek, ahol ez szükséges volt, de korábban is a szakemberek döntötték el, hogy hol lehet csatlakozni a hálózatra

– magyarázta korábban lapunknak Kiss Ernő.