Ön sem adhat vért, ha ezekben a budapesti kerületekben tartózkodott

2023.08.27. 06:02
Egy XVI. kerületben élő férfi vért szeretett volna adni, de az egészségügyi vizsgálat utáni kérdéssort követően azt mondták neki, hogy 30 napig nem adhat vért, majd hazaküldték. Mint kiderült, azért, mert lakóhelye az egyik olyan kerületben van, ahol nagy számban fordul elő a nyugat-nílusi vírust terjesztő afrikai tigrisszúnyog.

Az RTL Híradónak nyilatkozó férfi egy kertes házban lakik a XVI. kerületben, és éjjel-nappal csipkedik a szúnyogok. A véradás előtti kérdések közben arra voltak kíváncsiak az orvosok, hogy töltött-e egynél több napot a XVI. vagy XXII. kerületben, és csípte-e meg szúnyog az utóbbi időben.

A véradásra vonatkozó tiltás azt célozza, hogy még véletlenül se adják tovább a nyugat-nílusi vírust azok, akik potenciális hordozók lehetnek. Az Országos Vérellátó Szolgálat szerint ha valaki egy napnál többet tölt el a XVI. vagy XXII. kerületben,

akkor a nyugat-nílusi vírus kockázata miatt 30 napig nem adhat vért. 

Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy ebben a két kerületben fordulnak elő a legnagyobb számban az afrikai tigrisszúnyogok.

Az RTL Híradó egy biológust kérdezett a kórokozóról, aki szerint a vírus hazánkban augusztus végén és szeptember elején terjed a legjobban. Hozzátette, hogy ezt a kórt ugyan elsősorban tényleg az afrikai tigrisszúnyog hordozza, de ettől még a többi szúnyogfaj is képes terjeszteni azt.

A fertőzés többnyire nem okoz problémát, de minden ötödik esetben – azaz az esetek 20 százalékában – akár agyhártya- vagy agyvelőgyulladást is eredményezhet.