Tikkasztó, sivatagi hőséggel indul a hét

2023.08.28. 06:10
Hétfőre virradóra a Dunántúlon erős, olykor viharos lökésekre, napközben pedig keleten élénk, olykor erős déli-délkeleti lökésekre lehet számítani. Délután elsősorban nyugaton, majd a középső országrészben alakulhatnak ki záporok-zivatarok. A nappali csúcshőmérséklet 28 és 39 fok között alakul.

Hétfőn az ország nagy részén még marad a hőség, de nyugatra már érdemi lehűlés érkezhet. Délutántól nyugaton, majd a középső országrészben záporok, zivatarok is kialakulhatnak, melyek között hevesebbek is lehetnek. A Dunántúlon az északias, a Dunától keletre a déli-délkeleti szelet kísérhetik élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lökések – írja az Időkép.

A hőmérséklet napközben 28–39 fok között tetőzhet, északnyugaton mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

időkép28
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarok miatt hét vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat 

  • Pest,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Heves,
  • Komárom-Esztergom,
  • Nógrád,
  • Vas
  • és Zala vármegyében.

Másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben zivatarok miatt Baranya, Fejér, Somogy, Tolna és Veszprém vármegyében.

Magas középhőmérséklet miatt tizenöt vármegyére adtak ki figyelmeztetést. A napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Tolna vármegyében.

Narancssárga figyelmeztetést adtak ki Pest, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat. Piros figyelmeztetés Csongrád-Csanád és Békés megyében van érvényben, itt 29 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet.

időjárás28
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Kettős fronthatás jön

Hétfőn a közeledő frontrendszernek köszönhetően kettős fronthatás terhelheti szervezetünket, miközben az ország túlnyomó részén folytatódik a tikkasztó meleg, továbbra is kánikulában lesz részünk.

A nagy meleg az időseknél, szívbetegeknél, magas vérnyomással élőknél keringési problémákat, vérnyomás-ingadozást, rosszullétet idézhet elő. A meleg, sok helyen 20 fok felett alakuló éjszakai hőmérséklet miatt sokaknál alakulhat ki kialvatlanság, így napközben is fáradékonyabbak, dekoncentráltabbak lehetünk.

Ha tehetjük, a legmelegebb órákban tartózkodjunk hűvös, árnyékos helyen, könnyen napszúrást, hőgutát kaphatunk a tűző napon. Délelőtt tíz és délután négy óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot ér el, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére!

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras