A Napelem Szövetség elnöke: Sosem térülnek meg a napelemes beruházások

2023.08.28. 07:17
A kormány a napokban számolt be arról, hogy több változásra is számítani kell a napelemes rendszereknél. Az egyik legfontosabb, hogy nem éves, hanem havi szaldóelszámolás lesz januártól, azonban Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke úgy látja, hogy a változtatások után soha nem térülnek meg a napelemes beruházások.

Mint arról lapunk is beszámolt, Lantos Csaba energiaügyi miniszter a napokban jelentette be a kormány videójában a napelemes rendszert érintő változásokat. A miniszter elmondta, hogy a korábban feltelepített napelemes rendszerek esetében a feltelepítésről számított tíz évig nem éves, hanem havi szaldóelszámolás lesz január 1-jétől.

Akiknek 2022. október 31-ig sikerült beadniuk igénylésüket, élvezhették az éves elszámolás előnyét. Ez azt jelentette, hogy télen, amikor ötödével kevesebbet termel a napelem, de a fűtés miatt nagyobb a fogyasztás, ugyanannyi energiát vehettek ki ingyen a rendszerből, mint amennyit feleslegként betápláltak nyáron.

Ennek lesz vége januártól.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke úgy látja, hogy a havi elszámolás azt jelenti, hogy a változtatások után soha nem térül meg a beruházás.

Mindenki, aki eddig telepítette a napelemes rendszerét, azok havi szaldóban lesznek. Ha ez így lesz, akkor sajnos ez nem lesz vonzó azoknak, akik beruháztak. A napelemes rendszerek 8-10 éves beruházási megtérüléssel kalkulálódtak. Innentől kezdve ezek a beruházások nem fognak megtérülni

– mondta az RTL-nek Kiss Ernő.

A kormány tavaly ősszel jelentette be, hogy akik október 31. után telepítenek napelemet, már nem tölthetik fel a felesleges áramot a hálózatra, mert a korszerűtlen rendszerek nem bírják ezt el.

Kiss Ernő szerint azonban semmi nem indokolta a kormányzati lépést, mely szerint általános tiltást vezessenek be a visszatáplálásra. A szakma egyértelműen úgy látja, hogy ez politikai döntés volt.

A magyar villamosenergia-hálózat állapota nem indokolta ezt a lépést

– mondta korábban lapunknak Kiss Ernő.