Ősszel is lehet nyugdíjkorrekció, egy feltétele van

2023.08.28. 19:12
A pénzügyi tárca közlése szerint amennyiben az infláció mértéke meghaladja az év elején becsült 15 százalékot, akkor idén ősszel is lesz nyugdíjkorrekció januárig visszamenőleg.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Tihanyban, a Tranzit Fesztiválon tartott előadást, ahol az előrejelzések alapján konkrét inflációs adatokat is mondott: A fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz.

A jelenlegi várakozások szerint az éves átlagos infláció 2023-ban 17,5-17,7 százalék között lehet majd.

Ezzel kapcsolatban az ATV felkereste a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumot, hogy lesz-e évközi nyugdíj-kiegészítés, mivel az év elején a nyugdíjasok 15 százalékos emelést kaptak.

A kormány idén is biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést, a nyugdíjak vásárlóértéknek megőrzését: ha az éves infláció magasabb lesz az év elején becsült 15 százaléknál, akkor idén ősszel is lesz nyugdíjkorrekció januárig visszamenőleg. Emellett a nyugdíjasok védelmére is csökkenő pályára állítottuk az inflációt, az árfigyelő az élelmiszerárak csökkentésére kényszeríti a multikat, augusztustól 10 százalékról 15 százalékra emeltük az élelmiszerek kötelező árakciózásának mértékét

– válaszolta a pénzügyi tárca, hozzátéve, hogy „továbbra is biztosítjuk a rezsicsökkentett árakat, az inflációkövető januári nyugdíjemelést és februárban az emelt összegű 13. havi nyugdíjat az időseknek”.

Múlt hét pénteken Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta, „nem vagyunk kint a vízből”, és augusztusban vár érdemi változást, ekkor 16 százalék körüli lehet az infláció. A kormányfő szerint kemény őszünk lesz, de abban bízik, hogy a béremelések és az infláció mértéke közel lesz egymáshoz.