Polgárőrök gondoskodnak a biztonságos tanévkezdésről

2023.08.28. 11:26
Idén is kiemelt figyelmet fordítanak a tanévkezdés biztonságára a településeken dolgozó polgárőrök – közölte az Országos Polgárőr Szövetség hétfőn az MTI-vel.

A 2023–2024-as tanév időszaka alatt a polgárőrök önállóan, de a rendőrséggel szoros együttműködésben, fokozottan vesznek részt a településeken a bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatok végrehajtásában.

A polgárőrök a reggeli és a délutáni órákban ellenőrzik a tanintézmények környékét.

A balesetek megelőzése érdekében a polgárőrök feladata, hogy segítsenek a forgalomirányításban, a gyalogátkelőhelyek biztonságos használatában, emellett részt vesznek a gyermekek ellen irányuló jogsértő cselekmények megakadályozásában, és erősítik a drogprevenciós járőrszolgálataikat – tudatta az Országos Polgárőr Szövetség.

A tömegközlekedést is figyelik

A polgárőrök azokon a településeken is tevékenykednek, ahol nincs oktatás; ezeken a helyeken a tömegközlekedési eszközök megállóit figyelik az iskolába induló vagy onnan érkező gyermekek biztonsága érdekében.

A polgárőrség az intenzív jelenlétet egy hónapig mindenképpen fenntartja az iskolák és óvodák környékén, de van olyan település, ahol a tanév teljes ideje alatt ott lesznek. A jogsértő magatartást jelzik az illetékes hatóságoknak és az oktatási intézmények vezetőinek.

Békesség az országban

Mint az Indexen beszámoltunk róla, július elején tartották Lakiteleken az országos polgárőrnapot. Az eseményen Rétvári Bence köszönetet mondott a polgárőrök munkájáért, akik az elmúlt évben összesen tízmillió járőrórát, a rendőrökkel és a határvadászokkal közösen pedig 393 ezer járőrözési órát teljesítettek.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, az elmúlt év volt a legsikeresebb a polgárőrség történetében. Hozzátette, hogy a polgárőrök 10 millió munkaórát teljesítettek az elmúlt évben.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója azt mondta, a jól szervezett polgárőrség garancia arra, hogy békesség legyen az országban.