Egyre nehezebb helyzetben van Budapest a víz fix ára miatt

2023.08.28. 15:41
Tüttő Kata főpolgármester-helyettes azt állította, a víz árának fixálása hatalmas veszteségeket okoz Budapestnek, ugyanis így minden szolgáltató ár alatt kénytelen adni a vizet az agglomerációs településeknek is.

Ahogy azt korábban megírtuk, Solymáron és más agglomerációs településeken is kapott fejlesztési pénzeket a vízművek, viszont a fővárosban nem osztottak ilyen támogatást. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elmondta, annyit kérnek az államtól, hogy a szennyvíztisztító beruházásokat fizessék ki, amit még Tarlós István előlegezett meg.

A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes az ATV-nek nyilatkozott és azt mondta, hogy

egy ilyen történeten keresztül az egész magyar vízügy tragédiája bemutatható.

Kiemelte, hogy egyre többen költöznek az agglomerációba, ahol ennek ellenére még nagyon sok minden nem épült ki megfelelően. Így nincs megfelelő csatorna- és ivóvízhálózat sem, ennek következménye volt a tavaly nyáron bekövetkező vízhiány is. 

Tüttő Kata elmondása szerint olyan mértékű problémákkal kell szembenézniük, hogy már a lakossági szolgáltatás során elszenvedett veszteségeket sem tudják elviselni a vízművek. Úgy fogalmazott, 

azt a veszteséget, ami keletkezik az agglomerációs településeken, ahová Budapest vizet ad, a fővárosi vízdíjfizetők adják, és ennek az az ára, hogy Budapest nem tudja az 5000 kilométernyi csővezetékrendszert életben tartani.

A főpolgármester-helyettes szerint Budapest nagyon szolidáris azzal kapcsolatban, mire költi az adófizetőik pénzét, de azt is hozzátette: a város működtetésére egyre kevesebb pénz jut. Ugyanakkor szerinte a városvezetés célja kiállni a budapestiekért és biztosítani a közszolgáltatásokat számukra.