Dió nagyságú jéggel érkezett a vihar, hatalmas pusztítást végzett országszerte

villám 20230828.png
2023.08.29. 07:15
Dió nagyságú jégesővel és felhőszakadással érkezett meg a hidegfront hétfő este a Balaton környékére, ahol 100 kilométer per órás széllökéseket regisztráltak. A viharos időjárás országszerte munkát ad a tűzoltóknak: elsősorban útra, épületekre dőlt fák, letört ágak eltávolítása miatt riasztották az egységeket.

Hatalmas szélviharral és felhőszakadással érkezett meg a hidegfront hétfő este a Balatonhoz. Az egyik legerősebb cella Siófok környékén csapott le – közölte az Időkép.

Mint írták, a kora esti órákban már a Dunántúl déli tájaira is megérkeztek a zivatarok, amelyekhez helyenként jégeső, intenzív villámlás és viharos széllökések társultak.

Délnyugaton és a Balaton nyugati medencéjénél az átlag félhavi mennyiségnél is több csapadék hullott. A települések közül kiemelkedik Balatonrendes, ahol 42 millimétert eső gyűlt össze. A hétfő esti hidegfront többfelé cseresznye és dió nagyságú jéggel érkezett. Balatonújlakon annyi jég esett, hogy lapátolni lehetett ismertették.

Balatonkenesén 100 kilométer per órás széllökést rögzítettek.

Az időjárási portál munkatársainak Sóstón félig fedezékbe kellett vonulniuk a vihar elől, amiről egy látványos felvételt is megosztottak.

Országszerte tombolt a hétfő esti vihar

A vihar az ország több vármegyéjét érintette, az intenzív csapadék és az erős szél fákat döntött ki, ágakat szakított közutakra, járdákra, kerítésekre és vezetékekre.

Több helyen a közúti közlekedést akadályozzák a félbetört fák. akadnak olyan esetek, ahol a villanyvezetéken fennakadt ágak eltávolításához, valamint ingatlanokba befolyt víz kiszivattyúzásához kérték a tűzoltók segítségét.

A bejelentések folyamatosan érkeznek a vármegyék tűzoltóegységeihez – közölte a katasztrófavédelem hétfő éjjel az MTI-vel.

Felhőszakadás miatt adtak ki figyelmeztetést

Mint írtuk, véget ért a meleg időjárás, a hétfő éjszakai záporok, zivatarok először a Dunántúlon jelentkeznek, majd kedden az egész országot beterítik. Egyes és kettes fokozatú figyelmeztetéseket is kiadtak csapadékveszély miatt.

Napközben többfelé záporokra, zivatarokra számíthatunk.

A kora reggeli hőmérséklet, 20 Celsius-fok körül alakul, a nap közbeni csúcshőmérséklet pedig 30–35 fok között tetőzik. A keleti országrészben léphetik át leginkább a 30 fokot a hőmérők.

Kettős fronthatás érkezik a keddi esős idővel. Keleten melegebb marad az idő, ami az idősek és a szívbetegek számára lesz kedvezőtlen. A magas vérnyomással élőknek sem lesz kedvező a keddi nap, ugyanis keringési problémákkal és vérnyomás-ingadozással kell majd szembenézniük, valamint az ezzel járó rosszulléttel. A frontra érzékenyek fejfájást, migrént észlelhetnek.

(Borítókép: A hétfő esti vihar Fonyódnál. Fotó: Schidru Péter)

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras