Fontos dolgot tett helyre a szakértő a tigrisszúnyoggal kapcsolatban

2023.08.30. 07:19
Kemenesi Gábor virológus szerint semmi bizonyíték nincs arra, hogy a tigrisszúnyog ténylegesen terjesztené Magyarországon a nyugat-nílusi vírust. Kurucz Kornélia ökológus pedig túlzásnak érzi a véradás korlátozását.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az Országos Vérellátó Szolgálat augusztus 26-án közölte, hogy 30 napig nem adhat vért az a személy, aki legalább egy napig a nyugat-nílusi vírus szempontjából kockázatosnak minősített területeken tartózkodott, vagyis Budapest XVI. és XXII. kerületében és Szegeden, mivel itt fordulnak elő a legnagyobb számban az afrikai tigrisszúnyogok.

Kemenesi Gábor virológus a Qubitnek beszélt arról, hogy

nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a tigrisszúnyog ténylegesen terjesztené Magyarországon a nyugat-nílusi vírust.

Kemenesi azt is elmondta, hogy a nyugat-nílusi vírus és a tigrisszúnyog puszta jelenléte nem determinálja a terjesztést, mivel ehhez terjesztésre képes vektor kell.

Eltúlzott korlátozás

Kurucz Kornélia ökológus túlzásnak érzi, hogy a véradást ezeken a területeken a tigrisszúnyog előfordulása miatt kell korlátozni.

Nem kimondottan a tigrisszúnyog miatt kellene aggódni, hanem azt kellene megnézni, hogy a nyugat-nílusi vírus hol van jelen az országban, mert nem lesz minden tigrisszúnyog nyugat-nílusi vírushordozó

– mondta az ökológus, hozzátéve, hogy szerinte a mostani véradási korlátozás hátterében egy általános európai irányelv átvétele állhat.

A szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi vírus az 1980-as évek óta van jelen Európában. A vírus ellen jelenleg nem létezik jóváhagyott védőoltás, csupán a tünetek kezelésére van lehetőség. A nyugat-nílusi vírust elsősorban a Magyarországon is széles körben elterjedt Culex nembe tartozó szúnyogfajok terjesztik.

Tünetek és védekezés

A nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. Leginkább idős emberek esetében léphetnek fel idegrendszeri tünetek.

Ugyanakkor a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a szúnyogok elleni védekezésre kéri a lakosságot. Mint írják, a szúnyogcsípések ellen leginkább úgy lehet védekezni, hogy hosszú szárú, hosszú ujjú ruhát viselünk, hogy csökkentsük a csípésnek kitett bőrfelületet. Használható továbbá bőrre fújható rovarriasztó szer is vagy szúnyogriasztó spirál.

Kiemelten fontosnak nevezték, hogy szüntessük meg a kertben, udvaron lévő vízgyűjtőket, mert ezekben a szúnyogok országszerte képesek szaporodni.