Megkezdődött egy fontos vasúti fővonal felújításának előkészítése

2023.08.31. 20:53
A Biatorbágy-Szárliget szakaszon megkezdődött a 1-es számú vasúti fővonal felújításának előkészítése

Megkezdődött a 1-es számú vasúti fővonal felújításának előkészítése a Biatorbágy-Szárliget szakaszon – írja az MTI a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságának közleménye alapján.

Jelenleg a vágányzári előkészítés zajlik, a kivitelezés várhatóan szeptember közepén indulhat meg és várhatóan ez év végéig befejeződik.

A közlemény szerint a hegyeshalmi fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán a vasúttársaság szakemberei helyszíni bejárást tartottak a kivitelezést végző MÁV Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft.-vel.

Azt is leírták, hogy vonalszakaszon bevezetett óránkénti 100 kilométeres sebességkorlátozás mellett a vasúti pálya továbbra is biztonságosan járható.

Ezen a 29 kilométeres vonalszakaszon az ütemezett, rendszeresen elvégzett úgynevezett kihúzóerő-vizsgálatok megállapították, hogy az idei heves esőzések és az elmúlt hetek meleg időjárása miatt felgyorsult a korábban feltárt állapotromlás üteme, így szükségessé vált az eredetileg a jövő esztendő első negyedévére tervezett felújítási munkák újraütemezése, minél korábbi elvégzése

– közölte a MÁV.

Azt ígérték, a vonatközlekedés változásáról minél előbb a lehető legszélesebb körű tájékoztatást adják, hogy az utazók erre időben felkészülhessenek.

Az is olvasható a közleményben, hogy az árufuvarozó társaságok a felújítási időszakban kerülőúton közlekedtethetik a tehervonatokat.

Vita a MÁV és Lázár között

Mint ahogy arról lapunk korábban beszámolt Lázár János építési és közlekedési miniszter elrendelte a felújítást az 1-es fővonalon, a MÁV azonban kritizálta a minisztert, amiért nem ad forrást a felújításra, noha Lázár szerint megvan az ehhez kellő pénz a MÁV-nál.

A MÁV vezérigazgatója, Pafféri Zoltán arra kérte Lázár Jánost, hogy szerezzen forrást a pénzügyminisztertől, különben elmarad az összes, jövőre tervezett felújítás, ami súlyos következményekkel járhat.

Lázár János azonban elmondta, hogy „haváriahelyzet van, ahol az utasok biztonsága az első, a pénzügyi elszámolás másodlagos kérdés”.

Arra szeretném kérni a sajtón keresztül a MÁV vezetését, hogy ne okoskodjanak, hanem csinálják azt, amire utasítottam őket, garantálják az emberek biztonságát, azonnal kezdjék meg a helyreállítást

– fogalmazott a miniszter.