Péntektől újabb három vármegyében állnak át az új ügyeleti rendszerre

2023.08.31. 13:21
Szeptember elsejétől Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyében is működésbe lép az új alapellátási ügyeleti rendszer.

Az Országos Mentőszoltálat közleményében kiemeli, hogy az új háziorvosi, alapellátási ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló.

A 1830-as ügyeleti telefonszám hétvégén és ünnepnapokon egész nap, hétköznapokon délután 16 órától reggel 8 óráig hívható

– jelezték.

Az OMSZ tájékoztatása szerint az új ügyeleti rendszerhez csatlakozó vármegyék telephelyeinek listája  www.mentok.hu/ugyelet weboldalon is elérhető, ahol a rendszer felépítéséről és működéséről is lehet olvasni. 

A mentők vészhelyzeti száma továbbra is a 112, baleset és életveszély esetén ezen az egységes segélyhívón kell segítséget kérni

Emlékeztettek, hogy az Országgyűlés által decemberben elfogadott, az egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése.

Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében indult az új ügyelet, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Békés vármegye is csatlakozott.

Az eddigi tapasztalatok és a közel 120 ezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja

– írták az MTI-hez is eljuttatott közleményben.

Fokozatosan országszerte bevezetésre kerül 

Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatni fogják – közölték. 

A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet

– húzták alá. A jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer fog működni – áll a közleményben.