18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A Csillag börtön egyik elítéltje leütötte és megpróbálta megerőszakolni az egyik női börtönőrt

2023.08.31. 20:08
A Szegedi Fegyház és Börtönben egy gyilkosság miatt elítélt rab – az elsődleges adatok alapján – előre kitervelt egy szexuális célzatú támadást az egyik női börtönőr ellen. Az Index információi szerint a rab korábban hasonló módszerrel követett el gyilkosságot.

Az intézmény egészségügyi részlegén az éppen kezelésben részesülő fogvatartott az egyik körleten takarítást színlelve az ott szolgálatot teljesítő női őrmester mögé került, és egy wc-pumpából eszkábált tárggyal leütötte az őrt, majd megpróbálta megerőszakolni. Az őrmester védekezett, miközben a többi szolgálatban lévő őr a segítségére sietett, így nem történt nagyobb baj.

Már korábban is így gyilkolt 

„A fogvatartottat megmotozták, akinél a támadáshoz használt eszköz mellett lepedőcsíkokat is találtak” – nyilatkozta az Indexnek Makula György bv. ezredes. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője szerint az elítélt később elmondta: arra számított, hogy az ütéstől a kolléganő eszméletét veszti, majd tervei szerint a lepedőcsíkokkal megkötözve megerőszakolta volna a fiatal nőt.

Makula György hozzátette: kolléganőjüket kórházba szállították, sérüléseit ellátták. A fogvatartott ellen feljelentést tett a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka, az ügyben a rendőrség büntetőeljárást folytat.

Bár a bv. ezredes semmilyen információt nem kívánt megosztani az elkövetőről, az Index úgy tudja: a férfi korábban egy nőt gyilkolt meg, akit leütött és megkötözött. A nő belehalt az ütés miatti sérülésbe, de ez nem tántorította el az elkövetőt, hogy a nő holttestét megerőszakolja. A beteges férfi a Csillag börtön női őrmesterénél is ugyanezt akarta megismételni.

A büntetés-végrehajtási szervezet sok esetben kap kritikát amiatt, hogy az egészségügyi kezelésben részesülő fogvatartottak esetében mozgáskorlátozó eszközöket, például bilincset használ. Sajnos éppen az ilyen esetek bizonyítják, hogy szükség van azokra az óvintézkedésekre, amelyek maximálisan garantálják kollégáink és a büntetés-végrehajtási intézetek biztonságát

– mondta el Makula György kommunikációs főigazgató.

Árammal akarták meggyilkolni az őrt

Börtönőr ellen legutóbb 2017-ben történt támadás. Két tizenéves vádlott a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet egyik épületében a zárka bejárati ajtajánál lévő villanykapcsoló foglalatát feszítette le, a vezetékeket kihúzták, és úgy állították be, hogy az ajtó kinyitása esetén érintkezzenek a befelé nyíló fém ajtóval.

az őrök nem tudták felkapcsolni a zárkában a mennyezeti világítást, mert a vádlottak azokat szintén szétszerelték. A rutinos börtönőr gyanút fogott, ezért a zárka fém ajtaját gumitalpú cipőjével tolta be.

A befelé nyíló ajtó ekkor érintkezésbe lépett az útjába helyezett 230 Volt feszültség alatt lévő vezetékkel. A tragédia kizárólag amiatt nem következett be, mert a körletfelügyelő nem kézzel, hanem a lábával érintette meg az ajtót.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.