Majdnem megverték a helyiek az alsózsolcai akkuüzem beruházóit

2023.09.01. 16:25
Miután a napokban szárnyra kapott a hír, hogy akkumulátor-újrahasznosító üzemet épít egy szlovén vállalat Alsózsolcán, az Andrada Group Kft. csütörtökön lakossági fórumot tartott a helyi ipari parkban. A fórumra a vártnál sokkal többen érkeztek, és hamar ki is tört a balhé. A beszámolók szerint a biztonsági őröknek is közbe kellett avatkozniuk.

A szlovén cég a fórumot a Alsó- és Felsőzsolca, valamint Onga lakóinak hívta össze, hogy bemutassák az akkumulátor-feldolgozó üzemnek helyet adó csarnokot. A minap.hu beszámolója szerint a kitett székek száma alapján a cég képviselő negyvennyolc emberre számítottak, ám végül nagyjából százötven ember jelent meg. 

A lakosság azonban nem fogadta kitörő örömmel a beruházást: többen is azt kiabálták a szlovén társalapítónak, Peter Tibautnak, hogy menjen haza. A beszámolót követően a kérdések következtek, ahol elsőként Szilágyi László, a település polgármestere szólalt fel.

Ekkor derült ki, hogy ő sem támogatja a beruházást. Elmondása szerint nem tudtak róla, hogy készült volna a beruházással kapcsolatos környezetvédelmi tanulmány, vagy bármi hasonló.

Azt elismerte, hogy az Andrada képviselői korábban jártak a településen, amikor részben a vezetés elé tárták a terveiket, ám hangsúlyozta, mindkétszer úgy váltak el, hogy megegyeztek, a cég a lakosság felé is közvetíti majd a szándékait, mivel az akkumulátorokkal kapcsolatos üzemek félelmet kelthetnek az emberekben. A polgármester szerint ezt azonban elmulasztották.

Nem kaptunk visszajelzést, mi is csak a kormányhivatal közleményéből tudtuk meg, hogy a beruházás zöld jelzést nyert. Menet közben felvettük a kapcsolatot az Andradával, erről a beszámolót a Facebook oldalunkra is kitettük

– jelentette ki Szilágyi László.

Ezt követően már egyre indulatosabbá váltak a fórumozók. A hvg.hu beszámolója szerint állítólag nem sokon múlt, hogy megverjék az Andranda képviselőit, és még a biztonsági őröknek is közbe kellett lépniük.

Miután egyre több kérdés, és bekiabálás érkezett a cég képviselői jelezték, hogy lezárják a fórumot, és egy következő alkalommal adnak választ a maradék kérdésekre. A fórumozók azonban ezt nem hagyták, és a cégvezetők még egy utolsó kérdést megengedtek.

Ekkor az egyik lakos felvetette, hogy a veszélyes anyagokat feldolgozó céget éppen egy védett vízbázis fölé tervezik helyezni. Erre azonban a cégvezetés már csak köszönetet mondott, és a biztonsági őreik kíséretében elhagyták a helyszínt.