Nagyon rossz véleménnyel van a magyar társadalom az oktatási rendszerről

2023.09.01. 17:20
A Republikon Intézet legújabb kutatása szerint a magyar társadalom oktatási rendszerről alkotott képe túlnyomóan negatív.

A Republikon legújabb kutatásában felmérték, hogyan értékeli az oktatási rendszer állapotát a magyar társadalom, beleértve a különböző demográfiai csoportokat és a pártok szavazótáborait.

Az eredmények alapján azt írták, általánosságban lesújtó értékeléseket kapott a magyar oktatási rendszer. A teljes népesség 62 százaléka, közel kétharmada negatívan vélekedett, és mindössze a válaszadók 9 százaléka adott pozitív értékelést.

A felmérés szerint a Fidesz–KDNP szavazói sem elégedettek a magyar oktatási rendszerrel; 43 százalékuk negatív véleménnyel van a magyar oktatási rendszerről, és mindössze 21 százalékuk adott pozitív értékelést. Eközben az ellenzékiek több mint háromnegyede vélekedik negatívan az oktatásirendszerről.

Azt is megállapították, hogy minél több időt tölt valaki az oktatásban, annál rosszabb véleménnyel van róla: míg a maximum 8 általános végzettséggel rendelkező válaszadók „csak” 55 százaléka van negatív véleménnyel, addig a diplomások körében ez az arány 68 százalék, több mint kétharmad.

De a vélemények aszerint is megoszlanak, hogy a válaszadók mekkora településen laknak. A felmérés szerint minél nagyobb településen él az adott válaszadó, annál rosszabb véleménnyel van az oktatásról.

A fővárosban élők 64 százaléka, csaknem kétharmada negatív értékelést adott, míg a községek lakóinak 57 százaléka volt rossz véleménnyel a magyar oktatásról.

De kismértékben befolyásolja az oktatásról alkotott véleményt az is, ha a kérdezettnek iskolás korú gyereke van, viszont érdekes, hogy ezek a szülők valamivel pozitívabb véleménnyel vannak az oktatási rendszerről, mint azok, akiknek nincs iskolás gyerekük.

Összességében elmondható, hogy vannak egyértelmű trendek: a magasabb végzettségű, nagyvárosban élő, fiatalabb válaszadók kritikusabbak az oktatási rendszerrel kapcsolatban, azzal együtt is, hogy egyébként mindenki az.

Fontos viszont látni, hogy ezek éppen azok a csoportok, amelyekben az ellenzéki szavazók felülreprezentáltak, így nem szimplán demográfiai, hanem politikai törésvonalak is befolyásolják az oktatásról alkotott véleményt – olvasható a felmérésben.