Az átlagosnál forróbb és esősebb augusztus volt Magyarországon

2023.09.02. 06:45
Az idei nyár utolsó hónapja az átlagnál 1 fokkal melegebb volt. Országos átlagban 75,3 milliméter eső esett, ami 26 százalékkal haladja meg az átlagot.

Az idei augusztus középhőmérséklete országos átlagban 22,1 fok volt, ami 1 fokkal haladja meg az 1991–2020 közötti évek átlagát, és a 12. legmagasabb augusztusi érték 1901 óta. 

A hónap első fele még csaknem 2 fokkal hűvösebb volt a szokásosnál, majd az augusztus második felét tartós hőség jellemezte – közölte elemzését pénteken Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A mostaninál forróbb augusztus vége csak 1992-ben volt a 20. század eleje óta.

Az Alföldön többfelé meghaladta a 23 fokot, másutt, sík vidéken általában 21 és 23 fok között alakult a havi középhőmérséklet; 20 fok alatti érték csak hegyvidékeken fordult elő – írták.

Az augusztusi csapadék az eddig beérkezett adatok alapján országos átlagban 75,3 milliméter volt, ami 26 százalékkal meghaladja az éghajlati normált, az 59,5 millimétert.

Megjegyezték, hogy a csapadék mennyiségében az ország egyes részei között jelentős különbségek alakultak ki, a legcsapadékosabb helyeken, például a nyugati és északi országrészben 150 millimétert meghaladó havi csapadékösszegek is előfordultak, míg a legszárazabb térségekben – például az Alföld délkeleti részén – többfelé 40 milliméter alatt alakult az augusztusi csapadékösszeg.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.