Szombaton még visszatér a nyár

2023.09.02. 05:55
Szombaton is száraz, napos idő jön, de északon, északkeleten délután néhol előfordulhat zápor, zivatar. Északkeleten élénk lesz a délnyugati szél, a nappali csúcshőmérséklet 25 és 31 fok között alakulhat.

Szombaton ragyogóan napos, nyáriasan meleg időre számíthatunk. Délután csupán északon, északkeleten fordulhatnak elő helyenként záporok, zivatarok. Északkeleten megélénkül a délnyugati szél, de zivatarok idején erős, viharos széllökések is lehetnek – írja az Időkép.

Hajnalban 8–16 fok várható, de hűvösebb völgyekben 5 fok közelébe is lehűlhet a levegő. Délután 2531 fokot mérhetünk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarok miatt négy vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat

  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Heves,
  • Nógrád
  • és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.
időkép25
Fotó: Időkép

Nagy lesz a megfázásveszély

Szombaton még nem várható fronthatás. A hűvös, nyirkos tájakon hajnalban ismét felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi problémák.

Jelentős napi hőingadozás alakulhat ki, ami keringési problémákat, vérnyomás-ingadozást okozhat. A szelesebb tájakon élők nyugtalanabbak, frusztráltabbak lehetnek, felerősödhetnek a fejfájásos panaszok is.

A hűvös reggeli időben öltözzünk kicsit rétegesebben, mert nagy lesz a megfázásveszély.

Jön a hidegfront

Vasárnap egy hidegfront hatására megnövekszik a felhőzet, és több helyen, nagyobb számban a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, néhol heves zivatarok is előfordulhatnak.

Az  Országos Meteorológiai Szolgálat a hét utolsó napjára az ország egész területére kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatarok miatt.

időjárás022
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. Vasárnap hajnalban 13–18, délután 2228 fok között alakul a hőmérséklet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras