A magyarok 72 százaléka támogatja a legális abortuszt

2023.09.03. 16:25
Az abortusz támogatottsága Európában a legmagasabb, az élen Svédország (87 százalék) és Franciaország áll (82 százalék), de Magyarország is az elsők között szerepel, míg a művi terhességmegszakítás támogatottsága Ázsiában a legalacsonyabb – derül ki az Ipsos nemzetközi kutatásából, amit a 24.hu vett észre.

Az összesen 29 országban végzett kutatásban résztvevők 56 százaléka szerint az abortusznak legálisnak kellene lennie, sőt az emberek több mint negyede sohasem tiltaná meg. A legális abortusz támogatottsága Európában a legmagasabb – írja a 24.hu

A kontinensen belül és a világon is az első helyen Svédország áll 87 százalékkal, majd Franciaország következik 82 százalékkal,

de Magyarország is előkelő helyet foglal el a 72 százalékos támogatottsággal. Sőt, Magyarországon a válaszadók 35 százaléka semmilyen korlátozást nem vezetne be az abortuszra.

Magyarországon a válaszadók 29 százaléka valamilyen feltételt szabna, 28 százalék azonban részben vagy teljesen megtiltaná az abortuszt. A legális abortusz támogatottsága Ázsiában a legalacsonyabb. A terhességmegszakítás kérdésében jóval megengedőbbek a nők.

A magyar emberek akkor tartják a leginkább elfogadhatónak az abortuszt, ha a magzat várhatóan komoly egészségügyi problémákkal vagy fogyatékossággal jönne világra, de az anya egészségének veszélyeztetése és a szexuális erőszak is nagymértékben elfogadható indoknak számít a magyarok körében.

Érdekesség, hogy a 2022 őszén elfogadott, úgynevezett szívhangrendelet nem hozott érdemi változást a véleményekben.

A teljes kutatás itt érhető el angol nyelven.