Fontos változást vezetnek be a Ferihegyi repülőtéren, mindenkit érinteni fog

2023.09.03. 08:24
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is eltörölhetik a közeljövőben a folyadékkorlátozást. A Budapest Airport már teszteli azokat a CT-berendezéseket, amelyek segítségével a nagyobb mennyiségű folyadékot is fel lehet majd vinni a fedélzetre. Az új rendszert várhatóan két év múlva élesíthetik az 1-es terminálon.

Belátható időn belül megszűnhet a folyadékkorlátozás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – írja a 24.hu.

A lap kérdésére a Budapest Airport megerősítette, hogy tesztelik azokat a CT-berendezéseket, amelyek segítségével a nagyobb mennyiségű folyadékot is fel lehet majd vinni a fedélzetre. 

A folyadékkorlátozás sokszor okoz kellemetlenséget az utasoknak, emellett a becsekkolás folyamatát is lassítja.

Megjegyezték, hogy az utasbiztonsági ellenőrzéssel összefüggő intézkedéseket, mint például a fedélzetre felvihető folyadék mennyiségének korlátozását is a repülésbiztonsági és az európai uniós szabályozások indokolják.

Budapesten jelenleg olyan kézipoggyászokat átvilágító röntgenberendezés működik, amely nem teszi lehetővé, hogy a nagyobb mennyiségű folyadékokat is átvizsgálják.

A 10×100 ml-es limittől akkor lehet majd eltérni, ha a repülőtér üzembe helyezte azokat a kézipoggyász-ellenőrző CT-berendezéseket, amelyekkel a nagyobb mennyiségű folyadékokat is hatékonyan át lehet vizsgálni – tájékoztatta a lapot a Budapest Airport.

A nemzetközi repülőtereken is sikeresen alkalmazzák az új CT-berendezéseket

A közelmúltban a Milánó-Linatei, a Róma-Fiumicino és a London-City is bejelentette, hogy megszüntetik a folyadékkorlátozást. A CT-berendezések speciális, robbanóanyag-felismerő rendszerrel vannak ellátva. A gép szkennerei a legmagasabb szintű átvilágítási biztonságot tudják nyújtani. 

Mint írták, a Róma-Fiumicino nemzetközi repülőtér CT-rendszerének röntgenszkennerei nagy felbontású 3D-s felvételeket készítenek a poggyászokról, ami automatikusan észleli a potenciálisan veszélyes anyagokat.