Több millió forintos kár keletkezett a Lánchídban

2023.09.04. 17:03
Megrongálták az augusztusban átadott, felújított Lánchíd lámpatesteit. A műemléken több millió forintos kár keletkezett.

Mint írtuk, másfél hónappal a tervezett határidő előtt, augusztus 4-én délben megnyílt a Lánchíd a járókelők előtt. Az Indexnek Karácsony Gergely elmondta, „minden flottul ment”, noha komplex volt a feladat, mert egyszerre kellett szerkezetileg megújítani a hidat, illetve a műemléknek számító részeket rendbe hozni.

Az átadás után egy hónappal azonban máris megrongálták a felújított Lánchidat. Az I. kerületi Rendőrkapitányságnak küldött feljelentés szerint a Lánchíd déli gyalogos oldalán található négy lámpatestben okozott kár meghaladja a kétmillió forintot.

A műemléken található lámpabúrát betörték, bizonyos helyeken a búra fele vagy a teljes üveg hiányzik.

Az anyagi káron felül a közvilágítás hiánya miatt fokozott balesetveszélyt is jelentenek a hiányzó lámpatestek – adta hírül az MTI a Fővárosi Önkormányzat oldalán megjelent írást.

A károk helyreállítását az a tény is sürgeti, hogy hamarosan ingyenes, egynapos fesztivállal várják a a budapestieket a hídra.

A Fővárosi Önkormányzat szeptember 16-án rendezi meg a Lánchíd Fesztivált, amelyre gyerekprogramokkal és koncertekkel készülnek – közölte a We Love Budapest.