Washingtonban úgy látják, hogy betegesen hasonlít egymásra Trump, Orbán és Mussolini

2023.09.04. 14:16
Trump betegesen hasonlít az olyan erőskezű emberekhez, mint Silvio Berlusconi, Orbán Viktor és Benito Mussolini – írta meg a napokban egy véleménycikkben a The Washington Post.

A republikánus elnökjelöltek vitájáról készült beszámolók azt tükrözik, hogy a média nagyon keveset tanult a 2016-os kampányból és Donald Trump elnökségéből – így kezdte véleménycikkét a The Washington Post hasábjain Jennifer Rubin, aki szerint a mainstream politikai sajtó továbbra is csak politikai játékként kezeli a vitákat, miközben „a résztvevők propagandát szajkóznak és védik a négyszeresen eljárás alá vont és antidemokratikus volt elnököt” – szúrta ki a Mandiner.

Trump, Orbán és Mussolini

A szerző hozzáteszi, a jövő évi amerikai választást a média nem tekintheti hagyományosnak,

hanem olyan tömegmozgalom mozgósításának kell felfogni, amelynek köszönhetően „leépülhet a demokrácia és még több vért onthatnak Amerikában politikai okokból.”

Továbbá szerinte ha a média nem elég felkészült, akkor megtörténhet, hogy „a következő lesz az Egyesült Államok utolsó választása”. A szerző úgy véli, a média feladata, hogy felvilágosítsa a közvéleményt és megvédje a demokráciát. Javaslatot is tett a hírcsatornáknak: 

szerinte meg kell vizsgálni „Trump beteges hasonlóságát az olyan erőskezű emberekkel, mint Silvio Berlusconi, Orbán Viktor és Benito Mussolini.”

Szerinte kevés szó esik Trump nőkkel szembeni bánásmódjáról. „Mérgező férfiassága és nőgyűlölete tökéletesen beleillik a fasiszta vezetők hagyományába Mussolinitől Berlusconin át Kadhafiig” – írta Jennifer Rubin, aki végül azt is hozzáteszi: meg kell vizsgálni, hogy „Trump mozgalma miként követi a korábbi fasiszta irányzatokat, amelyek mindig istenítik a vezetőt”.