Lázár János válaszolt a Horthy Miklós dicséretét nehezményező főrabbinak

2023.09.06. 17:30
Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden Horthy Miklóst dicsérő szavakkal illette, amire Frölich Róbert főrabbi antiszemita Horthy-idézetekkel reagált. Lázár János most egy Antall József-interjú megosztásával reagált a főrabbinak.

Lázár János Kenderesen adta át a Közlekedési Múzeum új vasúttörténeti kiállítását kedden. Horthy Miklóst éppen harminc évvel azelőtti temették újra a városban, melynek apropóján Lázár János elismerő szavakkal emlékezett meg a kormányzóról, mondván Horthy 1919-ben megmentette az országot attól a sorstól, amit „a nyugati nagyhatalmak” Magyarországnak szántak. 

Frölich Róbert főrabbi – megbotránkozásának hangot adva – két Horthy-idézettel reagált Lázár kijelentéseire egy 1940-es, Teleki Pálnak, valamint egy 1943-as, Hitlernek írt levélből. Az idézetekben Horthy antiszemitizmusáról vallott.

Lázár János szerdán egy régi Antall József-interjú megosztásával reagált a főrabbinak.

Még mindig Horthy Miklósról. Indulatok helyett

– írta Lázár a posztban.

A megosztott interjúban Antall József arról beszélt, „Horthy Miklóst magyar hazafinak tartom, aki teljes joggal és teljes erkölcsi alappal rendelkezhetett úgy, hogy hazai földben kíván nyugodni. Horthy Miklós történelmi és politikai szerepének a megítélése, az nem csak a történészek feladata, hanem a nemzet folytonosságában és nemzet tudatában is tisztességgel el kell helyezni” – idézi a Mandiner.