Szeméttelepre vitette a Mol cége a kész fűtőanyagot

2023.09.06. 09:30
Másodlagos tüzelőanyagként hasznosítható a szétválogatott lakossági szemét, a hulladékgazdálkodást koordináló MOL MOHU mégsem indokolta meg, hogy miért kellett nagyobb mennyiségben egyszerűen a hulladéklerakóba küldeni ezt az értékes hulladéknak számító fűtőanyagot. Korábban azt kommunikálták, hogy elsősorban alapanyagként tekintenek a hulladékra.

Július 1-je óta a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. hangolja össze és irányítja a magyar hulladékgazdálkodást, de – amint a Szabad Európa rámutat – korántsem volt zökkenőmentes a korábbi rendszerről történő átállás.

Noha korábban a Mol-csoporthoz tartozó hulladékgazdálkodási cég azt kommunikálta, hogy „elsősorban alapanyagként tekint a hulladékra”, most mégis a már feldolgozott, újrahasznosított alapanyag kidobását rendelte el a partnereinél. A MOHU által küldött e-mail szerint arra utasította a beszállítókat, hogy a már hozzáadott értékkel bíró, alapanyagként hasznosítható terméket „hulladéklerakóban lerakással ártalmatlanítani szíveskedjék”, magyarán kidobják ki a szemétdombra.

Olyan készletekről van szó, amelyeket leválogatott, még felhasználásra alkalmas hulladékokból állítottak elő. Ezeknek két nagy csoportja van, az úgynevezett RDF és az SRF.

  • Az RDF (Refuse Derived Fuel) egy olyan másodlagos tüzelőanyag, amelyet a kevert települési hulladék, illetve a szelektívhulladék-gyűjtés maradék hulladékának kiválogatása után nyernek. Erőművekben vagy cementgyárakban hasznosítják.
  • Az SRF (Solid Recovered Fuel) is másodlagos tüzelőanyag, ám ennek előállítása során a hulladék biológiai szárító kezelésen esik át, aminek eredményeként az eredeti biológiai szervesanyag-tartalomnak mintegy kilencven százaléka megmarad, a teljes nedvességtartalom viszont mindössze tíz százalékra csökken. Fűtőértéke nagyobb, mint az RDF-é.

Az SRF-et erőművekben is lehet hasznosítani, míg az RDF-et csak hulladékégetőkben és együtt égetés során lehet felhasználni.

A kormány pont amiatt adta oda egy 35 éves koncessziós szerződésben a Molnak a hazai hulladékgazdálkodás nagy részét, hogy csökkentse a lerakókban elhelyezett hulladék mennyiségét és növelje az újrafelhasználás útján ártalmatlanított hulladékok arányát.

Egy jól működő körforgásos gazdaság Magyarország és a régió érdeke. Ebben kulcsszerepe van annak, hogyan kezeljük a hulladékot. A cél pedig a versenyképes, fenntartható, transzparens hulladékgazdálkodás, amely elsősorban alapanyagként tekint a hulladékra. Ezt akkor lehet megvalósítani, ha hosszú távban gondolkodunk, és ha egy egységesen működő rendszer működik Magyarországon. Ezt a munkát vállalta el a Mol, amin belül a MOHU lesz felelős a területért

olvasható Világi Oszkárnak, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettesének nyilatkozata a MOL MOHU oldalán.

A lapnak nyilatkozó egyik érintett közlése szerint nagyon döcögősen halad az átállás, nehézkesen működik a MOHU informatikai rendszere, még most sem üzemel teljesen, Excel-táblázatban kell az adatokat rögzíteni. Egy másik megszólaltatott beszállító arról számolt be, hogy a műanyagból és papírból készülő másodlagos tüzelőanyag akár el is öregedhetett, vagyis túl sok ideig állt, és „már csak a lerakóban lehet ártalmatlanítani”.