Reagált a MÚOSZ az Origo főszerkesztőjének alakjáról szóló cikkre

2023.09.06. 19:43
Az Origo főszerkesztőjéről, illetve annak alakjáról írt cikket a közelmúltban a 444.hu internetes portál, amelynek stílusát a Magyar Nemzeti Médiaszövetség mellett a Magyar Nemzet is kritizálta, kérdéseket feltéve a legnagyobb hazai újságíró-szervezetnek, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ). Utóbbi nemrég reagált is.

A Magyar Nemzet szerkesztősége is kifogásolta a 444 szatirikus hangvételét, ezért a lap keresetet nyújtott be a Magyar Újságírók Országos Szövetségéhez, hogy a portál 2023. augusztus 31-én, „Kifolyik a szemed, megőrülsz és megfulladsz, ha meglátod az Origo gyönyörű főszerkesztőjének tökéletes alakját” címmel megjelent anyagában közvetlenül bírálta a portál főszerkesztőjét. (Az Origo főszerkesztője Gábor László.)

Abban kérték az újságíró-szervezet állásfoglalását, hogy az írás kimerítette-e a sajtóetikai vétség fogalmát.

A MÚOSZ ügyben eljáró Etikai Bizottsága megállapította, hogy az Origo tartalmainak minősítését a lap főszerkesztőjének gyalázásával kötötték össze.

Azt is leszögezték, hogy a 444 portál által közzétett anyag szatirikus hangvétele sem elegendő a cikkben a teljes nyilvánosságban olvasható trágárság használatára, továbbá egy újságírót lejárató bemutatásra.

Az újságíró szövetség etikai kódexe 9. paragrafusának kollegiális magatartásról szóló fejezete kifejezetten tiltja az újságírók egymás általi lejáratását. Azt azonban elfogadhatónak tartották, hogy más portálok esetében egy másik lap bírálatot fogalmazzon meg, vagy jelenségekre felhívja a figyelmet, de a megfogalmazott bírálat nem irányulhat egy konkrét személy ellen, minden újságíró személyiségi jogait az idézett kilencedik paragrafus rendelkezése alapján védi az Etikai Bizottság.