Puffasztott rizsszeletet hív vissza az Aldi

2023.09.06. 14:25
Puffasztott rizsszeletet hív vissza az Aldi, mert határérték feletti lehet a kadmiumtartalma. A visszahívásban érintett termékek árát blokk nélkül is visszatérítik.

Visszahívja az Aldi az ENJOY FREE! márkájú natúr és sós puffasztott rizsszeletet, mert határérték feletti lehet a kadmiumtartalma – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Az ENJOY FREE! márkájú natúr és sós puffasztott rizsszelet
Az ENJOY FREE! márkájú natúr és sós puffasztott rizsszelet
Fotó: nebih.gov.hu

A visszahívás két 100 grammos kiszerelésű terméket érint, melyeknek forgalmazója a Planta Medicia Kft. A termékek minőségmegőrzési ideje 2024 április 25. és május 10. közötti.

Az Aldi a termékek árát blokk nélkül is visszatéríti, bármelyik üzletbe visszavihetik ezeket a vásárlók. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit – közölte a Nébih.

Mint írják, a kadmium vegyületei erősen mérgezőek. Hosszú távon károsíthatják a vesét és csontokat, és bizonyítottan humán rákkeltő hatásúak (IARC 1. csoport). A nemdohányzó lakosság kadmiumexpozíciójának fő forrásai az élelmiszerek.

A lakosság védelmében uniós jogszabály számos élelmiszerben rögzíti a maximálisan megengedhető kadmium mennyiségét. A dohányzóknál az étrendi bevitelhez hozzáadódik a dohányfüstből a tüdőbe kerülő és ott megkötődő jelentős mennyiségű kadmium is – tették hozzá.

A Coopból is visszahívták

A határérték feletti kadmium tartalom lehetséges jelenléte miatt visszahívta a forgalomból a Coop - Jó nekem! puffasztott rizsszeletet a gyártó Planta Medicia Kft. – közölte az MTI-vel szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih honlapján szerdán közzétett felhívás szerint a Coop - Jó nekem! puffasztott rizsszelet sós, magvas, a Coop - Jó nekem! puffasztott rizsszelet natúr, és Coop - Jót, jó áron! puffasztott rizsszelet, sós termékeket hívták vissza határérték feletti kadmium tartalom lehetséges jelenléte miatt.

Mindegyik termék 100 grammos kiszerelésben kapható. Lejárati idejük 2024.05.17, 2024.04.30, 2024.04.28, 2024.04.27, forgalmazójuk a CO-OP Hungary Zrt. – közölték.