Újabb üzenetet kapott Lázár János: A holokauszt nem belpolitikai kérdés

2023.09.07. 16:50
Lázár János szerint Horthy kivételes államfő volt, aki megmentette Magyarországot. Ez nagy felháborodást keltett a magyarországi zsidók körében, de az Egyesült Államokban is. Most az Egyesült Államok holokausztügyi különmegbízottja reagált a tárcavezető kijelentéseire.

Mint ismert, Lázár János építési és közlekedési miniszter nemrég Kenderesen adta át a Közlekedési Múzeum új vasúttörténeti kiállítását a helyi vasútállomáson, miközben a városban kormánypárti politikusok koszorúzták meg az éppen harminc éve újratemetett Horthy Miklós sírját. Lázár János szerint a kormányzó kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona volt. 

„Nagyon fontos, hogy védjük a holokauszt tényeit, még akkor is, ha azok kényelmetlenül érintenek egyes embereket és országokat – talán különösen akkor. A (washingtoni) Holocaust Museum világosan beszél Horthy Miklós bűnrészességéről a magyar zsidók meggyilkolásában” – így reagál az Egyesült Államok holokausztügyi különmegbízottja a Lázár kijelentéseire.

A holokauszt nem belpolitikai kérdés

– fogalmazott az amerikai nagykövetség a Népszava kérdésére.

Szerintük „nagyon fontos, hogy védjük a Holokauszt tényeit, még akkor is, ha azok kényelmetlenül érintenek egyes embereket és országokat – talán különösen akkor. A (washingtoni) Holocaust Museum világosan beszél Horthy Miklós bűnrészességéről a magyar zsidók meggyilkolásában.”

Azért kérdezett rá a lap a nagykövetségnél, mert nem sokkal korábban az ügyre reagált David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is, aki az X-oldalán szólalt meg. Korábban egyébként Frölich Róbert főrabbi antiszemita Horthy-idézetekkel reagált a tárcavezető szavaira. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója erre úgy reagált, hogy figyelembe kell venni zsidó honfitársaink érzékenységét.