Szijjártó Péter: A hazai médiumok egy jelentős része amerikai forrásokból közvetít „propagandát”

2023.09.08. 17:46
Rendkívül fontos Magyarország és Algéria együttműködése, a két ország ugyanis hasonló álláspontot képvisel az Európát délről és keletről érő biztonsági fenyegetések, az illegális bevándorlás és az ukrajnai háború ügyében is – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető algériai kollégájával, Ahmed Attaffal közösen tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy két szabadságszerető, szuverén politikát folytató országról van szó, amelyek élesen elutasítják a külső beavatkozási kísérleteket.

Ráadásul értjük egymást abból a szempontból is, hogy két, biztonsági kihívásokkal eléggé erőteljesen megvert térséget képviselünk

– mondta.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az Európai Unió minden idők egyik legsúlyosabb gazdasági és biztonsági kihívásaival néz szembe, és utóbbi korántsem független az afrikai folyamatoktól, ugyanis a szomszédos kontinensen a terrorveszély láthatóan egyre nagyobb.

„Három év alatt nyolc puccsot hajtottak végre egykori francia gyarmatokon, s mindezek a destabilizáló tényezők újabb és újabb migrációs nyomáshoz vezetnek az európai kontinensen” – mutatott rá.

Majd hangsúlyozta, hogy Magyarország egyszerre két irányból néz szembe biztonsági fenyegetésekkel: keletről az ukrajnai háború, délről az illegális bevándorlók áradata miatt.

Ezért fontos számunkra Magyarország és Algéria együttműködése, mert mindkét kérdés tekintetében egy oldalon állunk és hasonló álláspontot képviselünk

– jelentette ki.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a lehető leggyorsabban meg kell állítani az Európába irányuló migrációt, elejét kell venni az újabb fegyveres konfliktusok kitörésének Afrikában, illetve segíteni kell ezen térség országait a stabilitásuk fenntartásában, a gazdaságuk fejlesztésében.

„Magyarul a migrációt kiváltó okokat kell kezelni és megszüntetni, nem arra kell biztatni az embereket, hogy jöjjenek Európába és nem az embercsempész-hálózatok üzleti modelljét kell támogatni, hanem segíteni kell Afrikát a stabilitás és a béke elérésében, a migrációs okok megszüntetésében” – közölte.

Főleg igaz ez a Száhel-övezetre. [...] Ha nem sikerül helyreállítani itt a stabilitást, akkor Európának újabb migrációs hullámokkal kell szembesülnie, és Európa a jelen helyzetben két egyidejű biztonsági kihívást nem fog tudni kezelni

– figyelmeztetett.

Végül pedig érintette azt is, hogy évente száz algériai diák tanulhat ösztöndíjjal Magyarországon, és az érdeklődést jól mutatja, hogy idén csaknem kilencszázan jelentkeztek ezekre a helyekre.

„Az ellenzék csúnyán leszerepelt”

Szijjártó Péter újságírói kérdésekre válaszolva azt közölte, hogy az algériai földgázvásárlás előfeltétele a hazánkat Szlovéniával összekötő interkonnektor megépítése lenne, erről nemrég véglegesítették is a megállapodást, amelyet októberben írhatnak majd alá.

Ha ez meglesz, akkor lehet tárgyalni a további feltételekről, például az árról. Így a felek abban maradtak most, hogy információcsere indul az ügyben az érintett vállalatok között annak felderítésére, van-e mód kereskedelmi kapcsolatba lépni egymással.

Ezt követően hangsúlyozta: „mindenki számára ismert, senki által komolyan nem vitatható tény, hogy a tavalyi magyarországi országgyűlési választásokba Amerikából beavatkoztak”.

Úgy fogalmazott, a cél az volt, hogy az ellenzék nyerjen, és ezzel olyan helyzet álljon elő, amelyben hazánk is a „háborúpártiak” oldalára áll és fegyverszállításba kezd.

A választópolgárok azonban világossá tették, hogy a magyarországi választásokba történő befektetés a legrosszabb befektetések egyike, ugyanis a pénzt belepumpálták a magyar ellenzékbe, amely pedig csúnyán leszerepelt, hála Istennek

– emelte ki.

Illetve arra figyelmeztetett, hogy ez a beavatkozás továbbra sem szűnt meg, miután a hazai médiumok egy jelentős része külföldi, közöttük amerikai forrásokból közvetít „propagandát” a kormány békepárti politikájával szemben.