Vona Gábor új pártja az önkormányzatin nem, de az EP-választáson már indul

2023.09.08. 14:33
Vona Gábor, a Második Reformkor elnöke egy interjúban elárulta, hogy milyen tervekkel vágnak neki a jövő évi választásoknak, és azt is hangsúlyozta, hogy az új formáció nem a Jobbik utódpártja.

Vona Gábor csütörtökön jelentette be, hogy visszatér a pártpolitikába, és Második Reformkor néven pártot alapított. Az új politikai formáció vezetője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elárulta:

A céljuk az, hogy a jövő évi EP-választáson képviselőket küldjenek az Európai Parlamentbe. Az ugyanazon a napon tartandó önkormányzati választáson viszont nem indulnak, mert úgy gondolják, hogy pártoknak nem lenne helye az önkormányzatokban, azokat meg kellene hagyni a helyi civil szervezeteknek.

Vona Gábor úgy vélekedett, hogy Magyarországon nem a jobb és baloldal között van törésvonal, hanem „a politikát eluraló törzsi viszálykodás és aközött, ami efölé tud emelkedni. Mi ennek a politikai szemléletét szeretnénk megjeleníteni a magyar közéletben”.

A 2RK a közös ügyeket és a közös gondolkodást keresi, ügyek mentén bárkivel hajlandók együttműködni, de politikai pártként nem lépnek szövetségre senkivel. A politikus azt is leszögezte, hogy a Második Reformkor nem a Jobbik utódpártja, tagjaik jelentős része fiatal, új arcokat hoznának a közéletbe, a párt személyzeti politikáját nem volt jobbikosokra szeretné alapozni.

A Második Reformkor szombaton tartja zászlóbontó kongresszusát, melynek szlogenje az „Élni és élni hagyni” lesz. Arról, hogy milyen esélyei lehetnek az új pártnak, itt elemzőket kérdeztünk. Vona Gáborral a közelmúltban megjelent könyve apropóján készítettünk interjút, az Indexre írt véleménycikkei pedig ide kattintva érhetőek el.